De voordelen van hybride bouwen: G8 Leidsche Rijn, Utrecht

2 min lezen - gepubliceerd op juli 7, 2023

De ambitie om met hout te bouwen wordt steeds groter. Maar het kostenaspect is vaak een struikelblok. Hybride bouwen, zoals bij G8 in Utrecht, kan dan een oplossing zijn. Architectenbureau Zecc koos in samenspraak met BAM Wonen en opdrachtgevers Mitros en Portaal voor een houten gevel en een betonnen draagconstructie. De voordelen: de gevel is opgebouwd uit hernieuwbare materialen en is met weinig energie geproduceerd ten opzichte van een reguliere gevel in baksteen. Bovendien wordt de bouwtijd verkort én kon door de houten gevel de betonconstructie lichter uitgevoerd worden. Hier is milieuwinst gehaald.

In Leidse Rijn Centrum, op kavel G8, verrees het complex met 178 sociale huurwoningen. Vormgegeven zoals woonblokken in de grote Europese steden, met twee bouwvolumes van zes en negen lagen, een plint, een middendeel en een dakbeëindiging. Zecc en BureauVanEig lieten zich inspireren door de baksteenarchitectuur van de Italiaanse architect Giovanni Muzio. Muzio’s invloed is terug te vinden in brede penanten, vlakken met baksteenreliëf, verschillende metselverbanden en een afwijkende hoge plint. Achter die ‘baksteenfaçade’ schuilt echter een houten gevelconstructie.

Beter dan BENG was de eis

Houtbouw was geen specifieke eis, aan de architecten werd gevraagd om een woningbouwcomplex te ontwerpen dat beter scoorde dan de reguliere BENG-eisen met slechts 25 KWh / m2. De gevel met een Rc-waarde van 6,5 voldeed ruimschoots aan de BENG-eisen die begin 2021 van kracht werden. Extra aandacht voor de detaillering was echter wel noodzakelijk, zowel esthetisch als technisch. Door de gevelelementen los te koppelen van elkaar werd voldaan aan de eisen ten aanzien van de brandveiligheid én is geluidsoverdracht voorkomen. Daarnaast is duurzaam gevelisolatiemateriaal gebruikt, glaswol voor 80% bestaand uit gerecycled glas.

Dilataties

Daarnaast moeten grote, in het oog springende dilataties in de gevel voorkomen worden. De architect betrok daarom in een vroeg stadium, de aannemer – en in dit geval ook de gevelbouwer – bij het ontwerpproces. Met WEBO en BAM zijn de mogelijkheden onderzocht. Met als centrale vraag: waar zitten de dilataties en toleranties in deze geventileerde gevelconstructies? Dat stelde de ontwerper in staat om de dilataties verdekt weg te werken. Zoals in de schaduwvoegen van penanten, het reliëf en bij de gevelbanden. In combinatie met het creatief inpassen van minerale gevelstrips ontstaat een esthetisch hoogwaardige gevel. Die bovendien nauwkeurig is uitgevoerd.

Steigerloos bouwen: snel en veilig

Bouwen met hout brengt echter meer voordelen met zich mee in stedelijke gebieden. Bij G8 is bijvoorbeeld de locatie uitdagend. Het pand staat op een relatief kleine kavel en is gesitueerd direct naast de Stadsbaantunnel. Een traditionele steiger met metselaars vlak naast een drukke weg brengt veiligheidsrisico’s met zich mee, steigerloos bouwen is dan de beste optie. Bovendien zijn er geen veiligheidszones nodig én het bouwproces wordt versneld. De architect schat in dat de tijdwinst enkele maanden bedroeg.

Geïnspireerd door de innovatieve en duurzame bouwtechnieken van het G8-complex? Ontdek hoe je zelf duurzame technieken kunt toepassen op jouw woningvoorraad. In ons whitepaper "Efficiënt verwarmen met een warmtepomp: welke aanpassingen zijn vereist?" beantwoorden we de vraag welke maatregelen het beste werken voor welk type woning (van vooroorlogs, jaren '60 tot '90, of gebouwd rond de eeuwwisseling). Download jouw gratis exemplaar hieronder: 

Download whitepaper

Stel ons je vraag

Vertel over jouw uitdaging. Wij helpen je verder.

Op welke manier kunnen we jou helpen? Stel ons je vraag en we nemen zo snel mogelijk contact met je op.