PROJECTEN Villa

Spannend evenwicht tussen modern en geborgen

Eigenlijk was het direct een vanzelfsprekendheid dat op deze plek met veel historie de nieuwe villa gebouwd zou worden. Omringd door een parkachtige tuin met veel oude bomen en uitzicht op het aantrekkelijke bijgebouw, is het hier heerlijk toeven. Neem plaats op één van de terrassen en laat je meenemen in het gevoel van het heerlijke buitenleven. Franken Architectuur uit Bergeijk begreep direct wat de eigenaar wilde en maakte een ontwerp van de villa en bijgebouw dat doet denken aan de ‘gecultiveerde zalen van groen’ van het Kröller-Müller Museum. Dit soort minimalisme is heel bijzonder. Spannend strak, modern en veel lichtinval zijn hier in the lead.

01

Details

Opleverdatum

2018

Opgave

Nieuwbouw

Aantal woningen

1

Uiterlijk

Gladpleister, Sierpleister

Samenhang

In één van de buitengebieden van ons mooie Brabant staan we oog in oog met een strakke, moderne villa met veel glas. We lopen de vier treden van de betonnen trap op en staan voor de imposante entree met een verdiepingshoge glazen wand. Binnen lopen we om de met hout omgeven garderobekast, meterkast en toilet heen en kijken we naar het hart van de woning: de patio. Het is een natuurlijke lichtbron die extra licht de woning binnen¬brengt en tevens voor extra beleving zorgt. In de hal kunnen we via een prachtige wenteltrap naar de verdieping met de kamers van de kinderen en de badkamer. Die wenteltrap is een juweeltje. Het houten volume in de hal loopt door naar de verdieping. Hier is het natte gedeelte van de kinderkamers gecentreerd. De badkamer en het toilet op de verdieping liggen direct boven het toilet van de begane grond. De wand van het toilet is voorzien van kleine zwart-wit mozaïektegeltjes en de grote tegels op de vloer lopen door in de hal, bijkeuken, badkamer en open keuken. De buitenzijde van het blok is betimmerd met smalle, verticale red ceder houten delen. Dit zien we tevens terug bij de carport, bij de overkapte terrassen en het bijgebouw. Aan de rechterzijde van de entree vinden we de master bedroom, badkamer en bijkeuken. Lopen we naar links, dan komen we via de open keuken en eetkamer in de ruime woonkamer. Overal is licht, lucht, ruimte en uitzicht in overvloed. De overkapte buitenterrassen en het fijne zwembad zijn een uitnodiging om zoveel mogelijk buiten te vertoeven.

12
26
21
12 26 21
Binnen en buiten

De woning biedt verschillende plekken om te leven, zowel binnen als buiten.

Rust en helderheid

De installateur maakte het licht- en luchtbehandelingsplan en heeft gekozen voor een bijzonder praktisch en spiksplinternieuw systeem: de Airspot. Dit is een flexibele en state-of-the-art oplossing voor alle typen verlichting en ventilatiesystemen. Dankzij deze sublieme combinatie van systemen blijft de strakke en esthetische uitstraling van een ruimte gewaarborgd en is er geen apart afzuigsysteem meer nodig. Er zijn minder gaten in het plafond nodig, wat zorgt voor rust en helderheid. Via de iPad is het systeem gemakkelijk (op afstand) te bedienen en te monitoren. De woning wordt verwarmd met een geothermische bodemenergie warmtepomp die verticaal in de bodem is aangebracht.

23

U-vorm

Als we kijken naar het ontwerp van de gevel van de villa dan zien we dat de U-vorm op veel plaatsen is doorgevoerd. We zien het terug-komen bij de entree, de carport en het bijgebouw. De villa toont zich naar de openbare zijde als gesloten en opent zich helemaal naar de privaatzijde. De villa is als het ware op een voetstuk, op een plint gezet en deze witte plint zien we ook terugkomen aan de bovenzijde. Dat geeft een zwevend effect. Bij het ontwerp zijn de maximale grenzen opgezocht in de ruimte die bebouwd mocht worden en ook op constructieniveau kijken we hier naar een strak en zeer knap staaltje werk. De kolomvrije oversteek aan de achterzijde biedt een maximaal vrij zicht op de parkachtige tuin en het bijgebouw. De twee diepliggende terrassen komen als het ware van beide kanten aangezweefd. Dit soort minimalisme vraagt de uiterste inspanning van alle disciplines en is machtig mooi als het helemaal klopt. Bij het ontwerpen van moderne villa’s is het tevens belangrijk om het gevoel van geborgenheid te bewaken. Modern is niet synoniem aan kil. Een kloppend ontwerp omringt en omarmt je en geeft je een warm en veilig gevoel. De opdrachtgever snapte het precies en heeft het concept vanaf de eerste schetsen in stand gehouden.

Strakke belijning

Als we vanuit de villa naar het bijgebouw willen, dalen we eerst enkele treden af naar beneden om bij het gazon te komen. De tuin en het bijgebouw met atelier en opslag liggen zestig centimeter lager dan de villa. We steken het gazon over waar met tegels een soort zebrapad is gecreëerd. Vanuit het bijgebouw kijken we naar de parkachtige tuin met oude bomen en een grote vijver. Een glooiend pad voert ons langs het water en naast het pad staan verschillende bankjes. Wat een oase van rust! Het lijkt wel een tuin van een museum.

Als we vanuit het bijgebouw naar de villa kijken, dan heb je goed zicht op de lijnen van de villa en de twee ruime overdekte terrassen aan de buitenzijde. Tellen we daar het terras bij het zwembad bij op dan kunnen we met recht zeggen dat hier voor de volle 100% het rijke buitenleven wordt gevierd.

14
10
14 10
Genieten op elk moment

Vrijwel het gehele jaar door kan er van de tuin genoten worden, mede dankzij de overdekte terrassen. En dan is er nog het heerlijke zwembad.

31

“De wenteltrap in de hal
is een juweeltje.”

Projectarchitect

Franken Architectuur

De oplossingen voor de moderne villa in Bergeijk

De buitengevel speelt een essentieel onderdeel in het ontwerp van jouw nieuwe villa: comfortabel wonen en een mooie, luxe uitstraling gaan hand in hand.

Neem contact met ons op!

Hi! Wil je meer weten over dit project?

We zijn trots op onze projecten. En we vertellen je er graag alles over!