PROJECTEN

Albert Verweijstraat e.o., Vlijmen

Woningcorporatie Woonveste uit Drunen streeft naar een duurzame woningvoorraad: in 2027 moeten er 1.200 woningen naar Nul op de Meter zijn getransformeerd. Hoe dat zich uit in de praktijk, ziet men in Vlijmen. In opdracht van de corporatie heeft prefab staalframebouwer Renolution in de eerste fase van het project maar liefst zestien woningen omgetoverd naar esthetische NOM-woningen.

In december 2016 en in februari 2017 werden de prefab gevelelementen geplaatst. De renovatie vond plaats in bewoonde toestand: elke huurder kon tijdens de renovatie gewoon doorgaan met zijn of haar dagelijkse bezigheden.

Vlijmen, situatie na

Project: Albert Verweijstraat e.o., Vlijmen

Plan een afspraak

Details

Opleverdatum

2017

Opgave

Renovatie

Aantal woningen

59

Uiterlijk

Sierpleister, Minerale gevelstrips

Nul op de Meter is de standaard

Dat de woningen nu benoemd mogen worden met NOM, is te danken aan de inzet van Renolution. Tevens kreeg het bedrijf uit Haaksbergen tijdens het event Building Holland als eerst in Nederland een officiële NOM Keur. Met dit keurmerk bewijzen zij dat het concept niet alleen theoretisch in orde is, maar ook realiseerbaar in de praktijk blijkt te zijn.

De Vlijmense rijwoningen hebben een slim systeem in de meterkast. Middels een digitaal systeem worden de gegevens gemonitord: energieopbrengst van de zonnepanelen, de elektrische verwarming en het verbruik van het ventilatiesysteem zijn enkele voorbeelden die nauw worden gecontroleerd. Door het systeem te koppelen aan een display, is het voor de bewoners ook mogelijk om te zien wat zijn verbruiken én inwinnen door bijvoorbeeld de zonnepanelen.

_M7A2417_web
Albert Verweijstraat e.o.

Moderne NOM-woningen na de renovatie.

Duurzame aanpak

Een Nul op de Meter woning is een woning dat evenveel (of meer) energie opwekt als dat het nodig heeft. Een slimme aanpak is vereist: een gevelupgrade, slimme installaties en een eigen energieopwekking. De rijwoningen hebben alles verkregen: prefab gevelelementen, zonnepanelen en een venieuwde installatie. De gevelelementen komen uit de samenwerking van Teha (timmerbedrijf uit Haaksbergen) en Renolution. De gevelelementen zijn voorzien van een goed geïsoleerde laag. In de elementen is de prefab toepassing gebruikt van gevelisolatietsysteem StoTherm Classic. Daarnaast zijn de elementen bekleed met lichtgewicht minerale steenstrips. De steenstrips hebben een voordeel ten opzichte van de conventionele baksteen: deze zijn lichter, dunner en dragen bij aan een duurzame aanpak, gezien dit product niet wordt gebakken maar gedroogd. De kopgevels zijn afgewerkt met sierpleister. Zo vormt de meerkleurig bruine steenstripscollectie met de witte kopgevel een contrasterend gevelbeeld.

Een goede start met succesvol verloop
De eerste zestien woningen werden begin 2017 opgeleverd aan de woningcorporatie. De renovatie was een succes voor zowel de bouwer, applicateur, corporatie én de bewoner. Er is besloten om de rest van de verouderde woningen in de wijk ook te renoveren met hetzelfde concept en hetzelfde gevelbeeld. Hiermee worden daverende stappen gezet in de ambitie van de corporatie. In oktober 2017 zijn de partijen gestart met de tweede fase, waarin tweeëntwintig woningen op dezelfde wijze worden gerenoveerd naar Nul op de Meter. Na deze fase volgen nog minimaal vierendertig woningen.

De oplossingen voor Albert Verweijstraat

Prefab gevelelementen en slimme installaties realiseren bijzondere woningen met een lage energiebehoefte en veel wooncomfort. 

Neem contact met ons op!

Hi! Wil je meer weten over dit project?

We zijn trots op onze projecten. En we vertellen je er graag alles over!