PROJECTEN

De Lantaarntjes, IJmuiden

Aan de rand van de duinen, vlakbij de zee en uitkijkend op de haven van IJmuiden: deze prachtige groene en wijds opgezette omgeving is het decor van de succesvolle renovatie van De Lantaarntjes. Deze 72 na-oorlogse woningen zijn 66 jaar geleden als middenstandswoningen gebouwd: de zijde van de Orionweg waaraan de woonblokken zich bevinden, wordt de “hoedenkant” genoemd. Dit in tegenstelling tot de “pettenkant” aan de overkant van de straat waar de arbeiders met blauweboordbanen woonden. Sloop van deze karakteristieke portiekwoningen was een serieuze optie, maar dankzij een actieve bewonerscommissie koos Woningbedrijf Velsen uiteindelijk toch voor ingrijpende renovatie.

IMG_3284

Project: De Lantaarntjes, IJmuiden

Plan een afspraak

Details

Opleverdatum

2012

Opgave

Renovatie

Aantal woningen

87

Uiterlijk

Minerale gevelstrips, Ecoshape

De renovatie

In december 2013 werden de eerste twee van de drie portiek-etage blokken opgeleverd, die volledig bestemd zijn voor sociale huur. Het derde blok bestaat uit koopappartementen. De woningen werden oorspronkelijk gebouwd voor gezinnen tot 7 personen. Door de indeling anders te organiseren, heeft CASA Architecten de woningen getransformeerd tot ruime driekamerwoningen van 80 tot 90 m2. De woonkamers met eetkeuken lopen van gevel tot gevel, waardoor de ruimtelijkheid vergroot wordt en de lichttoetreding gedurende de hele dag optimaal is. Bijzonder aan de woningen is de ruime buitenruimte waarvan alle appartementen voorzien zijn, het zij een dakterras of een afsluitbare buitenkamer.

IMG_3281
IMG_8675
IMG_2920
IMG_3267
IMG_2903
IMG_2953
IMG_3270
IMG_3281 IMG_8675 IMG_2920 IMG_3267 IMG_2903 IMG_2953 IMG_3270
De gevels

De sobere maar fraaie detaillering van de gemetselde gevels is ondanks diverse onderhoudsbeurten grotendeels behouden gebleven. Het herstellen van het oorspronkelijke gevelbeeld stond voorop en daarom werd de voorzijde enkel restauratief aangepakt.

De achtergevels werden volledig geïsoleerd met een StoTherm Classic systeem. Dit levert een krachtige combinatie op in het gevelbeeld: de karakteristieke uitstraling van de bakstenen gevels aan de voorzijde, met een moderne en hoogwaardig geïsoleerde gevel aan de achterzijde van het complex.

De oplossingen voor de Lantaarntjes

De Lantaarntjes in IJmuiden zijn gerenoveerd met een slim gevelsysteem van Sto.

Neem contact met ons op!

Hi! Wil je meer weten over dit project?

We zijn trots op onze projecten. En we vertellen je er graag alles over!