PROJECTEN

Kellogflat, Rotterdam

1967 was het jaar voor de wijk Ommoord in Rotterdam. De eerste hoogbouw van de wijk, de Kellogplaats, werd na een aantal jaar werkelijkheid. Stadarchitecte Lotte Stam-Beese tekende in 1959 een stedenbouwkunding plan met daarop een flinke flat, dat uiteindelijk onderdeel zou gaan uitmaken van de ERA-flats. Omdat alles volgens plan verliep, werd een vraag uitgezet om de kopgevel 'te versieren', ter viering van de voorspoedige bouw. Dat resulteerde in een voor die tijd gewaagde zet, want begin jaren 70 kwam de versiering tot stand: elf felgekleurde strikken vormden het nieuwe gevelbeeld voor de wijk.

ERA Flats Rotterdam (4)

Project: Kellogflat, Rotterdam

Opdrachtgever

Woonstad Rotterdam

Foto's

Arjan van Nieuwkoop

Plan een afspraak

Details

Opleverdatum

2017

Opgave

Renovatie

Aantal woningen

175

Uiterlijk

Minerale gevelstrips

De renovatie

Na een tijdsbestek van ruim 40 jaar is er gekozen voor een grootschalige renovatie. De renovatie bevatte onder andere gevelisolatie voor de kopgevels. Daardoor zou het gevelbeeld met de strikken verloren gaan. De bewoners van de ERA-flat (en daarnaast de gehele wijk) zien de strikken als hét kenmerkende detail van hun wijk. Kunstenares Liesanne den Haan werd aangewezen om een bijzondere 'herplaatsing' van de strikken te verzorgen op de zuidelijke kopgevel. Commissie Welstand gaf daarentegen de opdracht om geen opvallende compositie op de gevel te plaatsen.

ERA Flats Rotterdam (2)
ERA Flats Rotterdam (6)
ERA Flats Rotterdam (5)
ERA Flats Rotterdam (7)
ERA Flats Rotterdam (2) ERA Flats Rotterdam (6) ERA Flats Rotterdam (5) ERA Flats Rotterdam (7)
Een verborgen cadeautje

Een ingetogen en een wellicht onopvallende voorstelling is het werk van de kunstenares. Door gebruik te maken van minerale steenstrips bracht zijn diverse kleurnuances aan, die zowel in het bruine als in het gele kleurenpalet vallen. De grote van het kunstwerk maakte het een ingewikkeld proces en door de beperkte bewegingsruimte heeft de kunstenares haar best moeten doen om de vertoning te krijgen zoals getekend is.

De voorstelling bestaat uit een bloem met stelen waaraan strikken gebonden zijn. De strikken doen denken aan de oorspronkelijke strikken. De steenstrips zijn zo ontworpen, dat bij lichtinval de steentjes beter zichtbaar worden. Als men kijkt vanuit de straathoek, gebeurt dat ook. Een verborgen trucje om de rust te behouden van het gevelbeeld en het orginele karakter terug te laten komen in het vernieuwde ontwerp.

Toekomstbestendige transformatie

Naast de kopgevel die gerenoveerd is, zijn er meerdere aspecten aangepakt om de flat een stuk duurzamer te maken. Op het gebied van wooncomfort, gezondheid en veiligheid zijn flinke maatregelen getroffen. Er is onder andere nieuw glas geplaatst, dak- en vloerisolatie is aangebracht en de stadsverwarming is aangesloten. Al het hout- en betonwerk is overgeschilderd en behoudt daarmee karakter. Op de kopgevel is een compleet buitengevelisolatie systeem aangebracht: StoTherm Classic met de gevelbekleding Sto-Steenstrips. De slag- en stootvastheid is tien maal hoger dan die van minerale systemen. Dankzij de hoge scheurbestendigheid en de cementloze systeemcomponenten is StoTherm Classic een technisch superieure keuze. Met de hoge bestendigheid van de minerale steenstrips, is het systeem compleet en is de gevel écht toekomstbestendig.

De oplossingen voor de Kellogflat

De Kellogflat in Rotterdam is gerenoveerd met een slim gevelsysteem van Sto op zowel prefab gevelelementen als op traditionele gevelisolatie.

Neem contact met ons op!

Hi! Wil je meer weten over dit project?

We zijn trots op onze projecten. En we vertellen je er graag alles over!