PROJECTEN

Laurentiusstraat, Huissen

Wederopbouwarchitectuur naar een nieuw niveau

Hoe veel esthetische waarde is er toe te voegen aan gebouwen die meer dan een halve eeuw oud zijn? Een betere referentie dan de Laurentiusstraat in Huissen is nauwelijks te vinden. Door de renovatie van opZoom architecten zal de oorspronkelijke architect ongetwijfeld opveren van vreugde. De toevoegingen die werden gedaan staan in verhouding tot het originele ontwerp en voegen tegelijk zo veel toe dat de appartementen van Woonwaard een solide toekomst tegemoet gaan.

NDDI_Huissen-9897 (Custom)

Hoe vaak wordt er niet nostalgisch gekeken naar oudere woningen. Het metselwerk en gevoel voor verhouding worden geroemd. Dat was ook ongetwijfeld de reden dat Woonwaard de 90 portiekwoningen aan de Laurentiusstraat nog in de portefeuille had, de appartementen vertegenwoordigen een tijdsbeeld. Het was echter opZoom Architecten die van deze schoolvoorbeelden van wederopbouwarchitectuur klassiekers voor de toekomst maakte.

Project: Laurentiusstraat, Huissen

Meer weten over dit project? Neem contact op!

Details

Opleverdatum

2021

Opgave

Renovatie

Aantal woningen

90

Uiterlijk

Minerale gevelstrips

Toevoeging esthetische waarden

Het bijzondere aan de ingrepen die opZoom deed, is dat esthetische waarden toegevoegd werden die heel natuurlijk aandoen. Trespa boeidelen werden vervangen door steenmozaïek, passend bij de oorsprong en de Huissense straat, terwijl de doffe bakstenen nu verscholen gaan achter een beige kleurenmelange waardoor de flats weer fris ogen.

De lichtgewicht minerale gevelstrips zijn gebruikt in combinatie met StoTherm Classic, een buitengevelisolatiesysteem waardoor de energetische waarden verbeterden naar label A+ (ofwel energie-index 0,61 – 0,80). Bovendien is dit systeem onderhoudsvrij met een minimale levensduur van 25 jaar. Én eenvoudig te verwerken. Omdat de meeste werkzaamheden – zoals het verbeteren van de energetische waarden door buitengevelisolatie - buitenshuis plaatsvonden, hoefde niemand tijdens de renovatie door Van Wijnen de woning te verlaten.

NDDI_Huissen-9920
NDDI_Huissen-9919
NDDI_Huissen-9907
NDDI_Huissen-9892
NDDI_Huissen-9889
NDDI_Huissen-9888
NDDI_Huissen-9920 NDDI_Huissen-9919 NDDI_Huissen-9907 NDDI_Huissen-9892 NDDI_Huissen-9889 NDDI_Huissen-9888
Laurentiusstraat, Huissen

De Laurentiusstraat in Huissen is gerenoveerd met een slim gevelsysteem van Sto.

Huissense zwanen

De kleur en structuur – die met de bewoners is ontworpen - sluiten volgens de architect aan bij de architectuurtaal uit de jaren ’50. De patroonaccenten op de voorgevel en de Huissense zwanen - die op drie in het oog springende kopgevels zijn aangebracht - geven de façades een nieuwe identiteit. Als een schaduw strijken de vogels over de kopgevels, alsof te onderweg zijn van de Rijnuiterwaarden naar de rijke landbouwgronden van de Ooijpolder.

De entree als ‘piece de resistance’

Ondanks dat het verminderen van de energievraag voor de woningbouwvereniging het uitgangspunt was - met veel aandacht voor de energetische uplift van de gebouwschil – is er door het architectenbureau ook veel aandacht besteed aan de ontsluiting van het gebouw. Zowel aan de voor- als achterzijde. Een nieuwe entree verwelkomt bezoekers. Weg is de gesloten en drukkende ingang die te veel functies verenigde rond één deur; daarvoor in de plaats kwam een dubbel hoge transparante opening die – omkaderd door een zandkleurige lijst – een uitnodiging vormt en veel daglicht toelaat. Daarnaast zorgt het uitknikkende kader ervoor dat bezoekers beschut kunnen wachten. In een nette entreezone. OpZoom zorgde er namelijk ook voor dat er geen excuus meer is om de fiets voor de deur te laten staan door - aan de achterzijde onder de balkons – een eenvoudig toegankelijke fietsentree te creëren.

Wijken leven op met Sto. Meer weten over hoogwaardige wijkrenovatie? Bezoek onze Opleven-pagina!

De oplossingen voor Laurentiusstraat

De Laurentiusstraat in Huissen is gerenoveerd met een slim gevelsysteem van Sto.

Neem contact met ons op!

Hi! Wil je meer weten over dit project?

We zijn trots op onze projecten. En we vertellen je er graag alles over!