PROJECTEN Glasmozaïek

Nieuwe glazen gevel Sint Jacobstraat in Utrecht

Medio april 2020 was het zover en werd het totaal vernieuwde kantoorpand aan de Sint Jacobsstraat in Utrecht opgeleverd. De sprankelende gevel is een blikvanger. Het opmerkelijke pand tegenover de Bijenkorf biedt plek voor de Kamer van Koophandel. 

St. Jacobsstraat, Utrecht

Project: Sint Jacobsstraat, Utrecht

Aannemer

KlokBouw BV

Opdrachtgever

Novaform

Foto's

Laurens Kuipers

Meer weten over dit project? Neem contact op!

Details

Opleverdatum

2019

Opgave

Transformatie

Uiterlijk

Glasmozaïek

Facelift

Opdrachtgever Novaform Projecten had K3 Architectuur uit Arnhem verzocht het gebouw een enorme facelift te geven om er aanvankelijk 48 woningen in onder te brengen. Het eerste is zó goed gelukt, dat de Welstandscommissie er lof over spreekt. De Kamer van Koophandel verderop in de straat was het daarmee eens en besloot naar dit pand te verhuizen. Het ontwerp hoefde niet te worden aangepast en de woonbestemming verviel.

St. Jacobsstraat, Utrecht
St. Jacobsstraat, Utrecht
St. Jacobsstraat, Utrecht
St. Jacobsstraat, Utrecht
St. Jacobsstraat, Utrecht
St. Jacobsstraat, Utrecht
St. Jacobsstraat, Utrecht
St. Jacobsstraat, Utrecht
St. Jacobsstraat, Utrecht
St. Jacobsstraat, Utrecht St. Jacobsstraat, Utrecht St. Jacobsstraat, Utrecht St. Jacobsstraat, Utrecht St. Jacobsstraat, Utrecht St. Jacobsstraat, Utrecht St. Jacobsstraat, Utrecht St. Jacobsstraat, Utrecht St. Jacobsstraat, Utrecht
Glasmozaïek

De nieuwe gevel werd gerealiseerd met kleine glasmozaïektegels in patroon.

Zelf een gevel ontwerpen met glasmozaïek?

Ontdek de ontwerptool

Regenpatroon

Architect Jasper van der Linde zocht naar een manier om de saaie lijn van de horizontale gevelbanden uit de jaren ’50 te doorbreken. Daarin is hij met succes geslaagd door een verlopend lijnenspel in glasmozaïek over de hele gevel te trekken. Het resultaat oogt uiteindelijk als een regenpatroon dat van boven naar beneden net aangebrachte kleuren van de gevel heeft gespoeld. Daarbij blijven onderaan de meer donkere tinten overeind. Realisatie kwam tot stand door de borstweringen met isolatie in te pakken en dit met glazen tegeltjes te bekleden.

Kleurreferentie

Het uitgangspunt vormde een voormalig kantoorgebouw, ontworpen door architect Hans Knoop, dat dateerde uit de Utrechtse stadvernieuwing eind jaren vijftig. Het architectenbureau K3 wilde met respect voor het oorspronkelijke ontwerp tot een modernere uitstraling komen. In juni 2018 dienden zich de eerste ideeën aan. Terwijl de architect al enige tijd het beeld voor ogen had, zocht hij naar een kleurreferentie die daar bij paste. Die vond hij uiteindelijk in een hoes van een langspeelplaat: Foals x Honne van Golden Vessel.

TT202sintjacobsstraat3

Mozaïek als bekleding

De vraag was op dat moment hoe de art impression van de architect viel te vertalen in een praktische realisatie. Het antwoord kwam bij Sto Isoned vandaan. Dit bedrijf beschikt al sinds de jaren zeventig over diverse varianten voor buitengevelisolatie. Waar oorspronkelijk vooral pleisterwerk als afwerking werd gekozen, bestaat al weer de nodige tijd ook de variant met 5 x 5 cm glasmozaïek. Juist deze optie paste uitstekend om de plannen van de architect te verwezenlijken.

Photoshop

Maar tussen ontwerp en uitvoering was eerst nog een stevige transformatie nodig. Om dat te realiseren werd van Photoshop gebruikgemaakt. Dit beeldbewerkingsprogramma was om te beginnen in staat de hoesafbeelding te vertalen in een pixeltekening welke vervolgens werd verschaald naar de gevelafmetingen. Elke pixel vertegenwoordigt daarbij een oppervlak van 5 x 5 cm, de grootte van elk mozaïektegeltje. Nu was het zaak ook de tekening en de kleuren te laten matchen. Sto beschikt over ‘slechts’ 40 tinten. Al weer bracht Photoshop de oplossing. Dit programma vertaalde met algoritmen elke pixel in de meest dichtbij liggende tint uit het STO-assortiment.

TT202sintjabobsstraat2

“Het zal niet de laatste keer zijn dat ik met dit materiaal een project ga realiseren.”

Jasper van der Linde

Architect - K3 Architecten

Werktekeningen

Om het gekozen systeem met zijn tekening in een goede detaillering te vertalen, zocht Van der Linde samenwerking met Penning en Van Weerd. Dit bureau bood de mogelijkheid om voor de gevel 3D bouwvoorbereidingstekeningen te produceren. Dit vormde, samen met de uitgebreide detaillering, voor het raamwerk om de mozaïek-
netjes (30 x 30 cm) in te vullen en van een praktische codering te voorzien voor de verwerkers.

Aanwinst

De Kamer van Koophandel heeft hiermee een prachtig pand gekregen met, zoals de architect het omschrijft, ‘een veelzijdige gevel’. Vooral de kracht van glasmozaïek als gevelafwerking spreekt hem zelf nog steeds erg aan. Het zal niet de laatste keer zijn dat ik met dit materiaal een project ga realiseren.

De oplossingen voor de St. Jacobstraat

Door de gevel te voorzien van een gevelsysteem met glasmozaïek kan het gebouw er weer jaren tegenaan.

Neem contact met ons op!

Hi! Wil je meer weten over dit project?

We zijn trots op onze projecten. En we vertellen je er graag alles over!