Geïnspireerd door de natuur: biomimicry

2 min lezen - gepubliceerd op mei 2, 2022

Sto laat zich al jaren inspireren door de natuur en hanteert het principe van de biomimicry. Dit houdt in dat we leren van de natuur. Zo laat het R&D team zich inspireren door Namibische woestijnkevers of door bladeren van de Lotusplant. En daar komen slimme gevelverven uit voort.

Om in de hitte van de West-Afrikaanse Namibwoestijn niet uit te drogen, beklimt de Namibische woestijnkever de top van een zandduin. Iedere ochtend opnieuw. Daar vangt hij de nevel op die vanaf de Atlantische Oceaan over de duintoppen van de woestijn trekt. Hij steekt zijn rugschild schuin omhoog en de ochtendnevel slaat neer op het rugschild van de kleine kever. De minuscule waterdruppels condenseren en rollen via zijn rug richting zijn mond. De slimme structuur van het rugschild bestaat uit hydrofiele toppen, die water aantrekken. Door hydrofobe dalen wordt het afgevoerd. Zonder deze slimme waterafvoer zou het twee centimeter grote kevertje niet lang kunnen overleven in de droogte van de woestijn, waar het slechts éénmaal per jaar regent.

Geïnspireerd door dit kleine kevertje met zijn slimme rugschild ontwikkelde het R&D team van Sto het zogenaamde ‘Dryonic technologie’. Het resultaat? Een slimme gevelverf met een speciale hydrofiele-hydrofobe microstructuur. Daarmee wordt het door regen, dauw of nevel gevormde water op de gevel snel afgevoerd. Dankzij de microstructuur van deze gevelverf hecht vocht niet aan het gevelvlak en wordt het niet geabsorbeerd door het gevelsysteem. Hydrofiele toppen trekken het water aan, dat vervolgens razendsnel door hydrofobe dalen wordt afgevoerd. Dit bionische effect, dat zelfs werkzaam is bij zeer intensieve kleuren, houdt gevels droog en schoon.

> Bekijk de video over StoColor Dryonic G

Zelfreinigend
De Lotusplant is een exotische plant die tot de verbeelding spreekt. In de tropen weet de plant de meest heftige stormen te doorstaan, omdat het blad van de plant niet bezwijkt onder grote hoeveelheden (regen)water. Het oppervlakte van de bladeren heeft een speciale structuur waardoor een waterdruppel niet kán hechten aan het oppervlak, en het blad dus ook niet kan verzwaren of afbreken. De druppel rolt van het blad af, iedere keer opnieuw. 

Om een witte gevel langer droog en schoon te houden, heeft Sto een zelfreinigende gevelverf ontwikkeld. De Lotus-Effect®-Technologie is een slimme combinatie van een waterafstotend oppervlak en een speciale microstructuur, afgeleid van het lotusblad. Deze twee zorgen ervoor dat vuildeeltjes niet goed hechten aan het geveloppervlak. Bij een volgende regenbui spoelt dit loszittende vuil er gemakkelijk vanaf.

> Bekijk de video over StoColor Lotusan 

Stel ons je vraag

Vertel over jouw uitdaging. Wij helpen je verder.

Op welke manier kunnen we jou helpen? Stel ons je vraag en we nemen zo snel mogelijk contact met je op.