Hurks, Strotec en Sto presenteren innovatief bouwconcept op de Dutch Design Week 2023

1 min lezen - gepubliceerd op oktober 20, 2023

Met bouwstenen die zich hebben bewezen, ontwikkelden Hurks, Strotec en Sto een innovatief bouwconcept: een prefab biobased gevelsysteem. Gevels die zijn opgebouwd uit hout en stro, volledig zijn afgewerkt en als één element in gebouwen worden gemonteerd.

Hurks is de initiator. “We zijn al jaren bezig met biobased bouwen, omdat we de CO2-uitstoot en het gebruik van primaire grondstoffen willen verminderen. In eerste instantie keken we daarbij naar oplossingen op materiaalniveau, maar na verloop van tijd hebben we ons steeds meer verdiept. Met als resultaat onder andere het Da Vinci Green-concept. Nu zetten we de volgende stap door biobased materialen te verwerken in een prefab gevelsysteem”, aldus Joost Nooyens van Hurks. “Het resultaat hiervan presenteren we tijdens Dutch Design Week. De mock-up is te zien op Strijp-S, bij The New Block, Kastanjelaan 300 in Eindhoven.”

“Deze combinatie van biobased materialen en prefab biedt bovendien veel voordelen voor de kwaliteit en uniformiteit”, vult Hubert-Jan Busch van Sto aan. “Zo laat een houtvezelplaat (StoTherm Wood) zich bijvoorbeeld goed verwerken in een geconditioneerde omgeving, waar geen rekening gehouden hoeft te worden met weersinvloeden.”

Aan de buitenzijde is echter niet direct zichtbaar dat het om een biobased gevel gaat, doordat deze is afgewerkt met minerale gevelstrips. Nooyens: “Kijk je echter vanaf de zijkant dan zie je houten frames van 40 centimeter dik. Deze zijn gevuld met machinaal geperst stro, waarmee hoge isolatiewaarden bereikt worden.”

Op de millimeter nauwkeurig zijn de gevels voorzien van ramen en deuren. Waardoor de elementen op de bouwplaats direct gemonteerd kunnen worden. In principe tot 5 lagen hoog, maar met hulpconstructies kan ook hoger gebouwd worden.

Dutch Design Week in Eindhoven is van 21 - 29 oktober 2023

De mock-up is te bezoeken bij The New Block, Kastanjelaan 300, Eindhoven

Stel ons je vraag

Vertel over jouw uitdaging. Wij helpen je verder.

Op welke manier kunnen we jou helpen? Stel ons je vraag en we nemen zo snel mogelijk contact met je op.