De 10 meestgestelde vragen over minerale gevelstrips

3 min lezen - gepubliceerd op augustus 31, 2022

Minerale gevelstrips worden op duizenden vierkante meters gevel toegepast per jaar, maar veel architecten en ontwerpers kennen het product nog niet heel goed. Daarom hebben we voor jou de tien meest gestelde vragen op een rijtje gezet. Staat jouw vraag er niet bij? Neem dan contact met ons op, dan helpen we je graag bij jouw vragen.

1. Wat zijn minerale gevelstrips?

Minerale gevelstrips zijn een vorm van gevelbekleding. Dat wil zeggen: de laatste laag op een gevelsysteem. Dus op de buitengevel van een gebouw. Minerale gevelstrips hebben geen vast formaat, geen standaard kleurenoptie of bewerking en zijn dus naar wens vorm te geven. Een minerale gevelstrip bestaat voor meer dan 95% uit zand. Er worden daarnaast bindmiddel en kleur- en vulstoffen toegevoegd om de gevelstrip het gewenste uiterlijk te geven.

Lees hier alle voordelen van minerale gevelstrips.

2. Hoe worden minerale gevelstrips gemaakt? 

Als eerst is het belangrijk om de maat te weten van de gewenste gevelstrip. Met behulp van een mal wordt de grondstof gegoten en krijgt de gevelstrip zijn vorm. Daarna worden de gevelstrips gekleurd en bewerkt op ambachtelijke wijze. De gevelstrips worden na de bewerking gedroogd in een droogkamer op 60 graden Celsius. Na de droging worden de gevelstrips gesorteerd in dozen en kan er 6.000 vierkante meter per vrachtwagen worden getransporteerd.

Bekijk het hele productieproces van minerale gevelstrips.

3. Wie werkt er met minerale gevelstrips? 

Sto levert minerale gevelstrips alleen aan gecertificeerde verwerkers. Dat zijn vooral stukadoorsbedrijven en afbouwbedrijven die hiervoor zijn getraind. De architect of aannemer kan minerale gevelstrips voorschrijven en verwerken in het ontwerp.

Breng mij in contact met een verwerker.

4. Waar kun je minerale gevelstrips toepassen?

De minerale gevelstrips van Sto zijn enkel toepasbaar op de gevel. Minerale gevelstrips kunnen worden toegepast op verschillende soorten systemen. Minerale gevelstrips zijn in combinatie met een buitengevelisolatiesysteem van Sto verkrijgbaar, maar ook met een geventileerd gevelsysteem is dat mogelijk. Ook zijn minerale gevelstrips toepasbaar op prefab systemen van andere aanbieders.

5. Waar kun je minerale gevelstrips kopen? 

Minerale gevelstrips zijn voor gespecialiseerde bedrijven verkrijgbaar via Sto Isoned in Tiel. Particulieren kunnen zelf geen minerale gevelstrips bij Sto kopen, omdat de verwerking alleen kan worden uitgevoerd door gespecialiseerde bedrijven.

Breng mij in contact met een verwerker.

6. Wat kosten minerale gevelstrips? 

De kosten van minerale gevelstrips zijn afhankelijk van verschillende factoren. De belangrijkste factoren zijn de vorm, de kleur, de bewerkingen, het achterliggende systeem en de gekozen verwerkende partij. Er wordt gewerkt met verschillende prijscategorieën.

Ik wil graag een prijsopgave.

7. Zijn minerale gevelstrips duurzaam?

Minerale gevelstrips zijn uitermate duurzaam. Dat heeft te maken met het productieproces, waarbij zo’n 80% energie wordt bespaard om ze te maken. Andere typen gevelbekleding worden vaak gebakken op hoge temperaturen (meer dan 1.000 graden), wat een grotere belasting is voor het milieu. Minerale gevelstrips worden gedroogd op een zeer lage temperatuur, namelijk zo’n 60 graden Celsius. De productie vindt plaats in Nederland en daardoor stoot het transport van de minerale gevelstrips veel minder uit dan producten uit het buitenland.

8. In welke kleuren zijn minerale gevelstrips verkrijgbaar? 

Minerale gevelstrips zijn er in alle soorten en maten. Er is geen standaard kleurenlijst, omdat in overleg met de vormgever de kleur wordt bepaald. Wel is er een configureerbaar assortiment samengesteld in de online ontwerptool Sto-Cladding Creator.

9. Waar kan ik projecten vinden met minerale gevelstrips? 

Overal in Nederland (en daarbuiten) vind je projecten waarbij minerale gevelstrips zijn toegepast. Van rijtjeswoningen tot scholen en van winkelpanden tot woontorens. Op onze projectenpagina filter je op een plaats bij jou in de buurt en ontdek je een project dat je kan bezoeken.

10. Waar kan ik meer informatie vinden over minerale gevelstrips? 

Op deze website vertellen we je graag nog veel meer over de mogelijkheden met minerale gevelstrips. Zo lees je hier meer over duurzaamheid, de vormgevingsmogelijkheden en de kwaliteit van de minerale gevelstrips.

Daarnaast hebben we het E-book 'New architectural essentials' opgesteld, waarin je alles te weten komt over minerale gevelstrips. Wacht niet en download nu!Download 'New architectural essentials'

Stel ons je vraag

Vertel over jouw uitdaging. Wij helpen je verder.

Op welke manier kunnen we jou helpen? Stel ons je vraag en we nemen zo snel mogelijk contact met je op.