Unieke kunstwerken voor unieke gevels

2 min lezen - gepubliceerd op maart 8, 2022

 

Alsof ze onderweg zijn van de Rijnuiterwaarden naar de rijke landbouwgronden van de Ooijpolder... De Huissense vogels, die op de kopgevels van de appartementencomplexen zijn aangebracht, geven de gebouwen een nieuwe identiteit. Door creativiteit en mogelijkheden van het gevelmateriaal te combineren, kan de architectuurtaal worden versterkt. De vormgever creëert bovendien kansen voor het toevoegen van een geheel nieuwe context.

opZoom Architecten omarmde de mogelijkheid om naast het verminderen van de energievraag van de complexen, meteen ook esthetische waarde toe te voegen aan de appartementen die al meer dan een halve eeuw oud zijn. Tijdens de renovatie van de Laurentiusstraat, Huissen werd een met een aantal prachtige zwanen in het metselwerk, een verwijzing gemaakt naar de naam van de wijk.

AVN_Sto_Rozenburg-Esdoornlaan_AVN6397_web

De vormvrijheid van minerale gevelbekleding gaat verder dan keuzes op het gebied van vorm, textuur en kleur. Door te variëren in voegkleur en verband kun je namelijk een zeer dynamisch gevelbeeld realiseren. Dat gebeurde ook bij vijf appartementencomplexen in de Esdoornlaan in Rozenburg. Op de gevels zijn - na het aanbrengen van gevelisolatie - levensgrote patronen van esdoornbladeren aangebracht. De patronen zijn ontstaan doordat Nieuwe Architecten minerale gevelstrips met een andere kleurnuance heeft toegepast.

tilleman_20160625-0017

Kunstwerk
Een project dat dit jaar wordt afgerond is De Groene Linten in Haarlem. Het is een bijzonder vernieuwbouwproject in het oosten van Parkwijk. De architect is Brandjes van Baalen Architecten. In De Groene Linten is eveneens gebruik gemaakt van onze minerale gevelstrips, die de verouderde woningen een nieuwe moderne look geven. Op de kopgevels is een bijzonder kunstwerk gerealiseerd met de toepassing van verschillende kleuren en formaten gevelstrips. Doodlopende straatjes werden omgevormd tot doorlopende straten. Zo kreeg de buurt na de transformatie een open en transparant karakter. 

Door het combineren van grote en kleine formaten gevelstrips kan een dynamisch gevelbeeld ontstaan. Zo ook bij de renovatie van de Weverflat in Gennep. Voor deze typisch jaren 70 galerijflat heeft 2.0 Architecten verschillende maten minerale gevelstrips gebruikt, in schijnbaar willekeurig verband. De naam 'De Wever' komt voort uit het unieke gevlochten patroon dat je terugvindt op de markante kopgevel.

js-202202071542-1421

Ritmiek en herhaling
Dat kopgevels een gewaardeerde drager van ritmiek en herhaling kunnen zijn, bewijst de vormgeving van de gerenoveerde Gageldonkflat in Bergen op Zoom. Cier Architecten heeft hier een motief van zwarte diagonale lijnen in het baksteenverband verwerkt, verwijzend naar de kenmerkende en aanwezige baksteenmotieven van een aantal nabijgelegen gebouwen.

Het patroon dat de trappenhuizen van de Vondel- en Staringlaan in Papendrecht typeert, heeft eveneens een ruitachtige ritmiek binnen een bestaand metselverband. De toegevoegde luifels en de nieuwe markante vormgeving van de trappenhuizen, geven beide flats een bijzondere en herkenbare entree. Architect So-Studio heeft met patronen in verschillende kleuren voor een geheel eigen identiteit gezorgd.

AVN_Sto_Papendrecht-Staringlaan en Vondellaan_AVN6234_web

Vormgevingsvrijheid
Zoals je ziet, kunnen onze geïsoleerde gevelsystemen op verschillende manieren worden afgewerkt. Je bent niet meer gebonden bent aan traditionele maatvoeringen van bakstenen en daarmee ben je dus heel vrij in de vormen en maten. Het gevelmateriaal refereert aan een baksteen-verleden, maar biedt vrijheid in vorm en toepassing die veel verder gaat dan met baksteen. Denk bijvoorbeeld aan verticale toepassing of de toepassing op de onderzijde van overstekken. Met minerale gevelstrips kun je moeiteloos grote, overhangende metselwerkgevels creëren.

> Wil je meer weten over minerale gevelstrips van Sto? 

Minerale gevelstrips zijn verkrijgbaar in diverse afmetingen en bijzondere langformaten, tot wel 60 cm lang. Minerale gevelstrips worden verlijmd toegepast op de ondergrond. Vormgevingstechnieken worden mogelijk die in traditioneel metselwerk nooit te realiseren waren. De technieken van nu, maar indien gewenst altijd passend binnen (binnen)stedelijke omgevingen.

Visualisatiesoftware
Steeds meer architecten ontdekken de veelzijdigheid en voordelen van minerale gevelstrips. Speciaal voor architecten in de ontwerpfase ontwikkelden we onze visualisatiesoftware StoCladding Creator. Met deze tool kun je zelf de meest uiteenlopende vormen, verbanden en afmetingen met minerale gevelstrips creëren. De textuur die je ontwerpt kun je direct gebruiken in je eigen tekenprogramma, en dat is wel zo handig!

Begin met ontwerpen! Meld je gratis aan voor Sto-Cladding Creator

Stel ons je vraag

Vertel over jouw uitdaging. Wij helpen je verder.

Op welke manier kunnen we jou helpen? Stel ons je vraag en we nemen zo snel mogelijk contact met je op.