Meer comfort en een prachtige uitstraling: Mandoline, Rijswijk

2 min lezen - gepubliceerd op juli 11, 2023

Met de ingrijpende verbetering en verduurzaming van 288 meersgezinswoningen aan de Mandoline in Rijswijk hebben Rijswijk Wonen, Willems Vastgoedonderhoud en hun partners nieuwe waarde toegevoegd aan de wijk. Bovendien is het comfort van bewoners sterk verbeterd. Dankzij een combinatie van bouwkundige en energetische maatregelen voldoen de woningen uit 1967 weer aan de eisen van deze tijd, is hun energie-index flink verbeterd én zijn voorbereid op een gasloze toekomst.

Flinke energielabelsprong
In het derde kwartaal van 2021 startten de werkzaamheden, vertelt Peter Bouma, Hoofd Planontwikkeling bij Willems Vastgoedonderhoud. “Zowel de gevels, daken als bergingen zijn door ons voorzien van een dik isolatiepakket. Daarnaast is HR++ glas aangebracht en zijn de open verbrandingstoestellen en boilers in de woningen vervangen door warmte-afleversets. Mede hierdoor hebben de woningen een energielabelsprong van F/G naar B/A gemaakt.” De afleversets voorzien zowel in de verwarming als warmtapwaterbereiding, vertelt hij. “Op dit moment worden de woningen nog verwarmd door collectieve cv-ketels. Zodra dit mogelijk is, schakelen we over op WarmtelinQ; een ondergrondse leiding waarmee restwarmte uit de Rotterdamse haven beschikbaar komt voor woningverwarming.”

Terugdringen van de warmtevraag
“Een belangrijke stap in verduurzaming is het terugdringen van de warmtevraag”, benadrukt Du Chatinier. “De vraag die overblijft, wordt straks duurzaam ingevuld met restwarmte. PV-panelen op het dak voorzien in duurzaam opgewekte energie. Zowel energie, warmte als water worden individueel bemeterd en kunnen dus exact naar verbruik worden afgerekend.” Waar nodig hebben de woningen een nieuwe badkamer, keuken en toilet gekregen, vertelt hij. “Bovendien hebben we de verduurzaming en energetische opwaardering aangegrepen om ook de uitstraling van de woonblokken en portieken flink te verbeteren.” Bouma: “Onder asbestcondities is alle gevelbeplating verwijderd. Vervolgens is de onderliggende metselwerk gevel voorzien van een nieuw en 14 cm dik StoTherm Classic isolatiepakket, die is afgewerkt met Stolit stucwerk en gevelstrips.”

Nieuwe en betere uitstraling
Qua uitstraling zijn de woonblokken opgedeeld in twee groepen van vijf, waardoor de variatie in de wijk behouden blijft. Ook sluiten de blokken zo beter aan op hun omgeving, vertelt Du Chatinier. “Waar het ene deel gemêleerde rode gevelstrips heeft gekregen, zijn voor de andere blokken gemêleerde gele gevelstrips gebruikt.” Bouma: “Steenstrips in antraciet zorgen hierbij voor eenheid in verscheidenheid. Een opvallend detail zijn de

Voor lange tijd behouden
Dankzij de verbetering en verduurzaming worden de woningen voor lange tijd (>40 jaar) behouden. Bewoners profiteren van een gezonder binnenmilieu en meer comfort in hun woning. Maar ook van een lagere energierekening. Bovendien zijn de beheers- en onderhoudslasten voor Rijswijk Wonen sterk teruggedrongen. “Last-but-not-least is de sociale veiligheid in en rond het complex flink verbeterd”, besluit Du Chatinier. “Bijvoorbeeld dankzij betere (LED-)verlichting en de toepassing van een videofooninstallatie.” Om de leefbaarheid en uitstraling van de wijk te verbeteren, zijn ook de voortuinen en binnentuinen aangepakt. “Bewoners zijn weer trots dat zij in de Muziekbuurt wonen.”

Inspiratie opgedaan door de verduurzaming van de woningen aan de Mandoline in Rijswijk? Leer hoe je woningen efficiënt kunt verwarmen en voorbereiden op een gasloze toekomst met ons whitepaper. Ontdek effectieve maatregelen voor diverse woningtypen en download jouw gratis exemplaar nu.

 

Wil je meer weten over onze projecten?

Stel ons je vraag

Vertel over jouw uitdaging. Wij helpen je verder.

Op welke manier kunnen we jou helpen? Stel ons je vraag en we nemen zo snel mogelijk contact met je op.