PROJECTEN

Duurzame prefab gevels, met de vertrouwde uitstraling van weleer | ANNO 52, Bergen op Zoom

In Bergen op Zoom is een oud V&D warenhuis uit 1952 getransformeerd naar een appartementencomplex met 45 tuin-, stad- en dakappartementen: ANNO52. Alle woningen beschikken over een eigen parkeerplaats en berging in de kelder. Op de begane grond zijn commerciële ruimtes voorzien, terwijl in de kern van het gebouw een gezamenlijke binnentuin is ingericht. Om de transformatie mogelijk te maken, zijn de volledige tweede verdieping, de gevels én diverse vloeren gesloopt. Vervolgens is de tweede verdieping opnieuw opgebouwd en is een extra bouwlaag toegevoegd voor de dakappartementen. Het gebouw is afgewerkt met hoogwaardige prefab HSB-gevelelementen van VKP, in combinatie met de minerale gevelstrips en sierpleister van Sto Isoned.

ANNO52 betreft een ontwikkeling van BVR VastgoedOntwikkeling B.V. Grosfeld Bekkers van der Velde Architecten stond in voor het ontwerp, terwijl BVR Bouw BV verantwoordelijk was voor de complete realisatie. Uitdaging tijdens het ontwerp en de bouw was om de ‘vertrouwde sfeer van weleer’ zoveel mogelijk te behouden. “Maar ook om duurzaamheid en comfort naar het hoogste niveau te tillen”, vertelt Matthias van Burg, Commercieel Technisch Adviseur bij VKP. “De nieuwe gevels leveren hier een belangrijke bijdrage aan.”

AVN_Sto_Bergen op Zoom-ANNO52_IMG_3232_web

Voordelen van prefab

VKP werd al in een vroeg stadium door BVR Bouw BV betrokken, om mee te denken over een prefab oplossing voor de gevels. “Door de gevels te prefabriceren, werd de doorlooptijd op de bouwplaats aanzienlijk verkort”, vertelt Van Burg. “Ook hoefden de diverse gevelonderdelen niet separaat naar de bouw vervoerd en ter plekke gemonteerd te worden. Hierdoor namen verkeers- en geluidsoverlast voor omwonenden af. Een belangrijke winst in binnenstedelijke omgevingen, zoals in hartje Bergen op Zoom.” Bijkomend voordeel van de prefab gevels is bovendien dat andere detailleringen mogelijk worden, die in de bouw slechts moeilijk te realiseren zijn. “Hierdoor ontstaan interessante nieuwe ontwerpmogelijkheden.”

Alle HSB-gevelelementen zijn compleet geprefabriceerd in de fabriek van VKP in Kapelle en just-in-time naar de bouw vervoerd, vertelt Van Burg. “Aan de basis van de elementen ligt een frame van houten stijlen en regels, met daartussen een hoogwaardige isolatie. Frame en isolatie zijn aan de binnenzijde opgesloten met een hoogwaardige afwerkplaat, waarop de aannemer zijn stucwerk, behang of andere afwerking kon aanbrengen. En ook aan de buitenzijde is een plaat gemonteerd, waarop gevelstrips, stucwerk en hout zijn aangebracht.”

Project: ANNO 52 , Bergen op Zoom

Plan een afspraak

Details

Opleverdatum

2019

Opgave

Transformatie

Uiterlijk

Minerale gevelstrips

AVN_Sto_Bergen op Zoom-ANNO52_AVN0523_web
AVN_Sto_Bergen op Zoom-ANNO52_AVN0491_web
AVN_Sto_Bergen op Zoom-ANNO52_AVN0506_web
AVN_Sto_Bergen op Zoom-ANNO52_AVN0524_web
AVN_Sto_Bergen op Zoom-ANNO52_AVN0511_web
AVN_Sto_Bergen op Zoom-ANNO52_AVN0492_web
AVN_Sto_Bergen op Zoom-ANNO52_AVN0515_web
AVN_Sto_Bergen op Zoom-ANNO52_AVN0523_web AVN_Sto_Bergen op Zoom-ANNO52_AVN0491_web AVN_Sto_Bergen op Zoom-ANNO52_AVN0506_web AVN_Sto_Bergen op Zoom-ANNO52_AVN0524_web AVN_Sto_Bergen op Zoom-ANNO52_AVN0511_web AVN_Sto_Bergen op Zoom-ANNO52_AVN0492_web AVN_Sto_Bergen op Zoom-ANNO52_AVN0515_web
Optionele beschrijving

ANNO 52 in Bergen op Zoom is getransformeerd met een slim gevelsysteem van Sto.

Flexibel en licht

De elementen voor de eerste en tweede verdieping zijn aan de buitenzijde afgewerkt met minerale gevelstrips van Sto Isoned. “Groot voordeel van deze gevelstrips is de flexibiliteit”, aldus Van Burg. “HSB-elementen zijn niet zo stijf als bijvoorbeeld beton en houden een geringe torsie. Minerale gevelstrips kunnen deze werking uitstekend opvangen, zonder risico op scheuren. Onderscheidend is bovendien het lage gewicht van de gevelstrips, waardoor de bestaande constructie niet extra belast werd. Exceptionele concessies aan de constructie waren niet nodig, terwijl de gevel toch de zware bakstenen uitstraling van vroeger heeft gekregen. Maar dan wel met de esthetische, duurzaamheids- en comforteisen van nu.”

Mooi contrast

Alle HSB-gevelelementen zijn compleet met aluminium kozijnen, glas en elektra-elementen naar de bouw vervoerd. Vanwege de uitzonderlijk grote afmetingen van ruim 4 meter hoog en 3 meter breed was speciaal transport vereist. “De elementen voor de dakappartementen zijn in het werk voorzien van Frakéhout. En ook de elementen voor de binnentuinzijde zijn ‘kaal’ aangeleverd”, aldus Van Burg. “Een afwerking in sierpleister zorg hier voor een mooi contrast met de groene binnentuin.”

Bewust bouwen

Om een soepele uitvoering, een hoge opleverkwaliteit en een lange levensduur te garanderen, heeft VKP het esthetische ontwerp voor ANNO52 al in een vroegtijdig stadium vertaald naar een technisch ontwerp. “Hierbij hebben we ook onze partner Sto Isoned betrokken, om de ontwerpdetails conform de richtlijnen te toetsen.” Het meerogenprincipe werd vervolgens doorgezet naar de productie en montage. In december 2021 zijn de laatste gevelelementen aangebracht. “Met ANNO52 heeft BVR VastgoedOntwikkeling B.V. een incourant gebouw nieuw leven ingeblazen”, benadrukt Van Burg. “Door bewust te bouwen én door te behouden wat nog goed is, is bovendien de CO2-uitstoot beperkt gebleven. Onze lichtgewicht gevelelementen en het gebruik van natuurlijke materialen zoals hout en minerale gevelstrips sluiten hier naadloos op aan.”

De oplossingen voor ANNO 52

ANNO 52 in Bergen op Zoom is getransformeerd met een slim gevelsysteem van Sto.

Neem contact met ons op!

Hi! Wil je meer weten over dit project?

We zijn trots op onze projecten. En we vertellen je er graag alles over!