Projecten

Industriële woningen op Defensie-Eiland in Woerden

Aan de rand van de binnenstad van Woerden wordt al sinds 2008 gebouwd aan Defensie-eiland. Een nieuwe woonwijk met honderden woningen op een plek met een rijke historie en sterk industriële uitstraling. In het deelgebied Zuid zijn een aantal woningen gebouwd met een bijzonder industrieel karakter.

AVN_Sto_Woerden-Defensie Eiland Zuid_AVN7764_web (Custom)

Project: Defensie Eiland-Zuid, Woerden

Architect

Groosman

Foto's

Arjan van Nieuwkoop

Plan een afspraak

Details

Opleverdatum

2020

Opgave

Nieuwbouw

Aantal woningen

34

Uiterlijk

Gladpleister, Sierpleister

Verschillende woningen

De diversiteit aan woningtypes is enorm, en dat zie je terug in de woonwijk. In het gedeelte Zuid zijn zeven unieke identiteiten ontwikkeld door verschillende architecten. Allen met een unieke uitstraling en daardoor een eigen unieke identiteit. De woningen met een industrieel karakter, zoals nummer 179 - 187, zijn uitgevoerd met grote stalen zwarte omlijstingen rondom de ramen, een zare zwarte voordeur en een gevel voorzien van karakteristiek baksteen en gevlekte sierpleister. De combinatie van de robuuste materialen maakt het straatbeeld uitdagend en passend bij de omgeving. 

AVN_Sto_Woerden-Defensie Eiland Zuid_AVN7760_web (Custom)
AVN_Sto_Woerden-Defensie Eiland Zuid_AVN7772_web (Custom)
AVN_Sto_Woerden-Defensie Eiland Zuid_AVN7742_web (Custom)
AVN_Sto_Woerden-Defensie Eiland Zuid_AVN7725_web (Custom)
AVN_Sto_Woerden-Defensie Eiland Zuid_AVN7760_web (Custom) AVN_Sto_Woerden-Defensie Eiland Zuid_AVN7772_web (Custom) AVN_Sto_Woerden-Defensie Eiland Zuid_AVN7742_web (Custom) AVN_Sto_Woerden-Defensie Eiland Zuid_AVN7725_web (Custom)
Modern en eigentijds wonen

De combinatie van materialen past bij de architectuurtrends van modern en industrieel wonen.

De mogelijkheden met stucwerk zijn eindeloos. Ontdek het zelf.

Vraag sample aan

Geschiedenis

Vanaf het einde van de 19e eeuw tot de jaren '90 is het eiland in gebruik door Defensie. In 2004 is het gebied gekocht door gemeente Woerden. De grond was vervuild, en nog niet bruikbaar voor een woonfunctie. De grond moest eerst gesaneerd worden. Het behoud van de monumentale waarden van het terrein was een belangrijk deel van de gigantische opgave.

Een voorbeeld van dat behoud is de schoorsteen van de oude wasserij. Deze is gerenoveerd en oude materialen, zoals klinkers, zijn zoveel mogelijk hergebruikt. Niet alleen voor esthetische redenen, maar ook vanuit een circulaire gedachte. De panden van oude wasserij op Zuid zijn gestript en als cascowoningen opgeleverd aan bewoners, die zij vervolgens naar eigen wens konden invullen.

In totaal biedt het Defensie-Eiland nu plek aan 420 bewoners in 205 woningen en 800 vierkante meter commercieel en maatschappelijk vastgoed.

AVN_Sto_Woerden-Defensie Eiland Zuid_AVN7795_web (Custom)

De oplossingen voor Defensie-Eiland Zuid

De gevlekte sierpleister werd voorzien op een gevelisolatiesysteem.

Neem contact met ons op!

Hi! Wil je meer weten over dit project?

We zijn trots op onze projecten. En we vertellen je er graag alles over!