PROJECTEN

't Kotte, Henglo

De 82 riante huurwoningen in de vooroorlogse wijk ‘t Kotte leken rijp voor de sloop. Gezamenlijk koos men voor behoud van deze bij de bewoners zo geliefde wijk in Hengelo. Geen renovatie, maar totale revitalisatie en optimalisatie van de woningen. Woningcorporatie Welbions, MAS Architectuur en bewoners sloegen de handen ineen voor behoud van deze riante huurwoningen. Resultaat? Energielabel B zonder dat de bewoners er hun huis voor uit hoefden.

tKotte

Project: 't Kotte, Hengelo

Plan een afspraak

Details

Opleverdatum

2011

Opgave

Renovatie

Aantal woningen

82

Uiterlijk

Minerale gevelstrips

Nieuw gezicht

De Tuindorpwijk ’t Kotte in het Twentse Hengelo vervult een belangrijke culturele rol voor de stad. Bij de bouw van deze wederopbouwwijk uit 1949 is gebruik gemaakt van stenen uit het oorlogspuin van de binnenstad. Bij de overwegingen voor de revitalisatie van de wijk, bestaande uit 82 eengezinswoningen en twee duplexwoningen, heeft de culturele waarde een belangrijke rol gespeeld.

Eerst werd de haalbaarheid onderzocht van drie scenario’s: levensduurverlengende renovatie, beperkte renovatie voor overbrugging van de resterende looptijd, of sloop en vervangende nieuwbouw. De Hengelose woningcorporatie Welbions koos voor de meest uitgebreide vorm van renovatie en ging terug naar het oorspronkelijke ontwerp, maar nu met een energielabel B in plaats van G. De uitstraling van toen is zelfs versterkt met nieuwe kozijnen voorzien van een Wienerpross systeem en buitengevelisolatie met V-groeven.

tKotte06
tKotte01
tKotte04
tKotte07
tKotte06 tKotte01 tKotte04 tKotte07
Gevelisolatie in stijl van toen

Zonder de oorspronkelijke cultuurhistorische uitstraling te verliezen, zijn de woningen grondig gerenoveerd. Een eerste analyse van de buitenschil bracht technische tekortkomingen van de woningen aan het licht. Zo bleek dat het dak in een slechte conditie verkeerde en niet of nauwelijks isoleerde. Evenals de buitengevels, die bestonden uit slecht geïsoleerde steensmuren met een pleisterlaag en metselwerk met muurverf.

De buitenschil is verbeterd door toepassing van onder andere nieuw dakbeschot, pannen, goten en kozijnen. Daarnaast zijn dakramen en een vergrote dakkapel geplaatst om het wooncomfort van de bewoners te vergroten. Op de buitengevel is buitengevelisolatie aangebracht met een differentiatie van stucwerk en steenstrips voor het behoud van het uiterlijk van de wijk.

Verhoogd wooncomfort

 Ook het interieur is grondig vernieuwd: douche, toilet en keuken zijn vervangen, riolering/afvoeren, ventilatie en elektra zijn verbeterd en waar nodig zijn plafond- en binnenwanden opnieuw afgewerkt. Ook konden de bewoners kiezen voor extra wooncomfort door plaatsing van tuindeuren, vergroting van de keuken en het vergroten van het toilet. De wijk ‘t Kotte is hiermee een uitstekend voorbeeld van een revitalisatie met verhoogd wooncomfort, terwijl de bewoners in hun huis konden blijven. Met behoud van de oorspronkelijke uitstraling van de wijk.

De oplossingen voor 't Kotte

Door slimme buitengevelisolatie werden de rijwoningen verduurzaamt naar energielabel B.

Neem contact met ons op!

Hi! Wil je meer weten over dit project?

We zijn trots op onze projecten. En we vertellen je er graag alles over!