PROJECTEN

Paradijsstraat, Voorburg

Renoveren, of sloop en nieuwbouw? Dat was de keuze van woningcorporatie Wooninvest voor de woningen in de Paradijsstraat in Voorburg. De bewoners blijken erg gehecht aan hun omgeving. Naast de architectonische samenhang is de buurt voor hen namelijk ook geliefd vanwege de lage woonlasten. Een deel van de woningen is gerenoveerd. De bewoners betalen meer huur, maar de energiekosten gingen fors omlaag.

Paradijsstraat05

Project: Paradijsstraat, Voorburg

Opdrachtgever

Wooninvest

Foto's

Henk van der Veen

Plan een afspraak

Details

Opleverdatum

2012

Opgave

Renovatie

Uiterlijk

Minerale gevelstrips

Totaalrenovatie

In totaal zijn 81 woningen uit de jaren ‘30 met een energielabel G grondig gerenoveerd. Zowel dak, gevel als vloer zijn geïsoleerd, voorzien van HR++ beglazing en HR centrale verwarming, als die nog niet aanwezig was. Tevens is er in badkamer en douche mechanische ventilatie aangebracht. Dit alles om een energielabel B en in sommige gevallen zelfs A te bereiken. Om de renovatie te completeren zijn ook de keuken, het toilet, de groepenkast en waar nodig de elektra en gasleiding grondig aangepakt.

Paradijsstraat03
Paradijsstraat02
Paradijsstraat03 Paradijsstraat02
CO2-reductie

Uitgangspunten voor de renovatie was het terugbrengen van de authentieke jaren ’30-stijl door middel van glasroedes en het materiaal- en kleurgebruik. En het gasverbruik moest na de renovatie met gemiddeld 50% zijn gereduceerd om de uitstoot van CO2 flink te verlagen. Dat zou de levensduur van de woningen met minimaal 35 jaar verlengen.

Leidraad voor de renovatie

De architectuur van de wijk vormde de belangrijkste leidraad voor de keuze van gevelisolatie. Om de authentieke jaren ‘30 stijl te behouden was isolatie met een sierpleisterafwerking of tegels geen optie. Isolatie binnen bleek in verband met de beperkte grootte van de woningen echter niet mogelijk. Het gevelisolatie systeem StoTherm Vario met keramische gevelsteen gaf het gewenste baksteenuiterlijk. Bovendien wordt energie bespaard en is de bouwstijl gehandhaafd.

Huurverhoging terugverdienen
Hoewel Wooninvest gekozen heeft voor een huurverhoging van 42 euro per maand, verdienen de bewoners dit bedrag ruimschoots terug door een verlaging van de stookkosten met gemiddeld 67 euro per maand. Dit project bewijst dat meer wooncomfort tot lagere kosten kan leiden. Gevelisolatie maakt duurzame renovatie mogelijk, met een minimale overlast voor de bewoners.

De oplossingen voor de Paradijsstraat

Slim renoveren met een gevelsysteem en afwerken met een keramische steenstrip.

Neem contact met ons op!

Hi! Wil je meer weten over dit project?

We zijn trots op onze projecten. En we vertellen je er graag alles over!