PROJECTEN

Passiefhuis, Ooijen

De opdrachtgevers van dit passiefhuis hebben een ruime vrijstaande woning met bijgebouw gerealiseerd. Ariëns & Schamp Architectenbureau BNA is verantwoordelijk voor het ontwerp. Uitgangspunt in het ontwerp en tijdens de realisatie van de woning is het passiefhuisconcept, waarbij dankzij een uitgekiend ontwerp, een zeer goede isolerende en kierdichte gebouwschil, een zorgvuldige materiaalkeuze, detaillering en uitvoering een woning ontstaat die een zeer laag energieverbruik kent en daarbij een gezond en zeer comfortabel binnenklimaat heeft.

Passiefhuis Oijen

Details

Opleverdatum

2010

Opgave

Nieuwbouw

Aantal woningen

1

Uiterlijk

Sierpleister

Isolatie maakt verschil

De langgerekte hoofdvorm van de woning volgt uit het beeldkwaliteitsplan, dat is opgesteld en waarbij gesteld is dat de nieuwe bebouwing wat betreft geometrie aansluiting vindt bij de karakteristieke langgevelboerderijen. Het dak, de noordgevel en de vloer vormen samen een doorgaande isolatieschil van zo‘n 45 cm dikte en wikkelen het huis als het ware in. Om dat zichtbaar te maken, is de begane vloer als een verhoogde plaat vormgegeven en steken de Noordgevel en daken voorbij de terug liggende zijgevels. De berging is in dezelfde grondvorm uitgevoerd, maar is niet geïsoleerd.

Een compacte vorm, met zo min mogelijk erkers, dakkappellen of uitbouwen is een belangrijk uitgangspunt bij passief bouwen. In dit woonhuis werd op twee punten afgeweken van dit principe. In de voorgevel is een dakkapel boven de trap geplaatst en ook steekt de keuken iets uit de gevel. Het dak van de keuken is ter plaatse van de entree doorgezet in een luifel, zodat een overdekte entree ontstaat.

Passiefhuis in Ooijen met StoTherm Wood
Passiefhuis Ooijen
Passiefhuis in Ooijen met StoTherm Wood Passiefhuis Ooijen
Passiefhuis, Ooijen

De isolatieplaten van houtvezel zijn biobased en dragen daarmee bij aan de circulaire economie.

Wooncomfort

Het huis is zon-georiënteerd en ligt met de tuingevel op het Zuid-Zuidwesten (22 graden uit het Zuiden). In de Zuidgevel, die net als de Oost- en Westgevel afgewerkt is met wit stucwerk, is veel glas aanwezig, zodat de zon –vooral tijdens de wintermaanden- ver in de woning kan binnendringen. Om zoveel mogelijk energie de woning binnen te laten, is drielaags-glas met een zeer hoge helderheid toegepast. Dit glas is geplaatst in speciale samengestelde kozijnen met een aluminium/schuim afwerking aan de buitenzijde en een houten afwerking aan de binnenzijde. De ruimten die verwarmd moeten worden, zoals de woonkamer en slaapkamers, zijn aan de Zuidzijde gesitueerd. Alles in het ontwerp is gericht op het reduceren van warmteverlies en het optimaal benutten van zonne-energie voor het verkrijgen van een laag energieverbruik en een gezond en comfortabel binnenklimaat.

De oplossingen voor dit Passiefhuis

Ook besparen op de energiekosten én een mooie woning? Gevelisolatie maakt het mogelijk.