PROJECTEN

OPLEVEN

Comfortabeler wonen dankzij complete renovatie in Pendrecht

In de Rotterdamse Tiengemetenbuurt verduurzaamt woningcorporatie Woonstad Rotterdam flink wat woningen. Een deel daarvan, 48 woningen aan de Halsterenstraat en Papendrechtstraat, zijn inmiddels gerenoveerd. Door een pakket aan maatregelen zijn de woningen toekomstbestendig: van de isolatie van de buitenschil en esthetische gevelupgrade tot en met de aanpassing van de installaties, waardoor stadsverwarming gerealiseerd kon worden.

Renovatie Pendrecht

Project: 48 woningen Pendrecht, Rotterdam

Applicateur

BSK Prefab B.V.

Opdrachtgever

Woonstad Rotterdam

Foto's

Arjan van Nieuwkoop

Plan een afspraak

Details

Opleverdatum

2021

Opgave

Renovatie

Aantal woningen

48

Uiterlijk

Minerale gevelstrips

Toekomstbestendig

Zowel tijdens het ontwerp als de bouw is veel aandacht besteed aan toekomstbestendigheid. In dit kader is ook de plattegrond van de woningen tegen het licht gehouden. Arto Hovanesian, projectleider bij Giesbers: “De woningen beschikten over een portiek die in het nieuwe ontwerp is betrokken bij de binnenruimte. Naast een upgrade van de gevel, zijn ook de ramen en kozijnen vervangen en is een nieuw ventilatiesysteem geïnstalleerd voor een comfortabel binnenklimaat”. De werkzaamheden werden gestart in het najaar van 2020, en zijn afgerond in juni 2021.

AVN_Sto_Rotterdam-Halsterenstraat_AVN7318_web
AVN_Sto_Rotterdam-Halsterenstraat_AVN7325_web
AVN_Sto_Rotterdam-Halsterenstraat_AVN7331_web
AVN_Sto_Rotterdam-Halsterenstraat_AVN7371_web
AVN_Sto_Rotterdam-Halsterenstraat_AVN7367_web
AVN_Sto_Rotterdam-Halsterenstraat_AVN7322_web
AVN_Sto_Rotterdam-Halsterenstraat_AVN7318_web AVN_Sto_Rotterdam-Halsterenstraat_AVN7325_web AVN_Sto_Rotterdam-Halsterenstraat_AVN7331_web AVN_Sto_Rotterdam-Halsterenstraat_AVN7371_web AVN_Sto_Rotterdam-Halsterenstraat_AVN7367_web AVN_Sto_Rotterdam-Halsterenstraat_AVN7322_web
Pendrecht, Rotterdam

Dankzij de bijzondere patronen en het contrast van de voeg en de gevelstrips zijn de woningen uniek en eigentijds.

Gas uit, stadsverwarming aan

De Europese doelstelling om in 2050 geen aardgas meer te gebruiken, komt terug in de renovaties die Woonstad op dit moment laat uitvoeren. De ambitie van de corporatie is gelijk aan de Europese doelstelling; huizen en gebouwen moeten anders verwarmt worden. Woonstad sluit de aankomende jaren 600 woningen in Pendrecht aan op stadsverwarming. Dat komt doordat de wijk vlak bij de hoofdleiding ligt van het Rotterdamse warmtenet. De woningen aan de Halsteren- en Papendrechtstraat zijn inmiddels ook aangesloten. Dankzij aanvullende maatregelen als een dik isolatiepakket en het plaatsen van zonnepanelen daalt de energierekening voor de bewoners. Maar de stadverwarming brengt nog meer voordelen met zich mee: een gasloze woning is veiliger (geen kans op koolstofmonoxidevergiftiging) én doordat de stadsverwarming per woning gemeten wordt, krijgt de bewoner meer inzicht in het verbruik.

AVN_Sto_Rotterdam-Halsterenstraat_AVN7325_web

“Naast een upgrade van de gevel, zijn ook de ramen en kozijnen vervangen en is een nieuw ventilatiesysteem geïnstalleerd voor een comfortabel binnenklimaat”

Arto Hovanesian

Projectleider - Giesbers Bouw Rotterdam

Meer bewonersparticipatie na proefwoning

In de Woningwet is een belangrijke rol toebedeeld aan huurders. De zoektocht naar effectieve vormen van bewonersparticipatie blijft echter een lastige. In het traject om de maatregelen door te voeren die Woonstad voor ogen had, werd gebruik gemaakt van een proefwoning. “Zo’n woning maken we zodat bewoners zien hoe hun huis kan worden”, vertelt Hovanesian. Ondanks de coronamaatregelen die op dat moment gelden, werd de proefwoning door veel bewoners bekeken. “We hebben een privé-rondleiding op afspraak met twee personen per keer in de woning kunnen doen, samen met Woonstad. Dat is een voordeel: We hebben dan nog meer aandacht om bewoners goed te vertellen wat er allemaal verandert in de woning. Normaal heb je een grote groep mensen in een keer.”

Opvallend was de stijging van het draagvlak van de renovatie na het zien van de proefwoning. Voor de proefwoning stemde minder dan 50% in met de renovatie, na de kijkdagen was dat significant hoger: meer dan 90% wilde dat hun woning zou worden gerenoveerd.

Esthetisch en energetisch bouwen

De woningen konden in hoog tempo worden gerenoveerd, mede door de prefab gevelelementen van BSK, waarmee de woningen in een keer zijn voorzien van isolatie, kozijnen en ramen. De nieuwe gevel van nog geen 30 centimeter dik is voorzien van een isolatielaag, waarbij een RC-waarde van 4,5 haalbaar was. De elementen worden afgewerkt met minerale gevelstrips van leverancier Sto Isoned. De minerale gevelstrips (StoCleyer) vormen een slanke gevelbekleding met veel duurzame voordelen ten opzichte van conventionele gevelmaterialen, zoals een lage CO2-footprint en lichte verwerking.

Op de langsgevels zijn de gevelstrips op een bijzondere wijze aangebracht. A3 Architecten bracht het Noors verband aan op de langsgevels, een metselverband wat kenmerkend is voor de gevelvormgeving van Rotterdam. Het Noors verband is een metselverband waarbij elke laag uit twee strekken en één kop bestaat en om en om de kop en strekken boven elkaar liggen, zodat de koppen boven elkaar een ketting vormen.

De complete elementen konden met een kraan en dus zonder vaste steiger worden gemonteerd. Dat biedt een groot voordeel: de omliggende bewoners ervaarden weinig overlast van de renovatie. Ondanks de vele verschillende werkzaamheden waardoor de planning meermaals gewijzigd moest worden, zoals de nieuwe riolering en de stadsverwarming, kon BSK flexibel doorwerken en liep de planning voor de gevels op die manier minimale vertraging op. Pieter Vroegop, directeur BSK: “Het was een uitdaging om de planning te volgen, maar omdat we in eigen beheer de gevelelementen produceren en monteren is dit wel gelukt!” De oplevering aan de gevels, daken en omgeving is nog in uitvoering.

AVN_Sto_Rotterdam-Halsterenstraat_AVN7331_web

De oplossingen voor Pendrecht

Een prefab gevelelement heeft veel voordelen, zeker met de slimme minerale gevelstrips.

Neem contact met ons op!

Hi! Wil je meer weten over dit project?

We zijn trots op onze projecten. En we vertellen je er graag alles over!