PROJECTEN

De Haaf in Bergen

Organische vormen, wit pleisterwerk en de wijze waarop de appartementengebouwen harmoniëren met de parkachtige omgeving geven De Haaf een elegante verfijning en roepen mediterrane associaties op. Toch vormden de zuidelijke sferen niet het uitgangspunt voor architect Reinald Bosman. Hij liet zich inspireren door de Bergense huizen in Amsterdamse School-stijl en Fallingwater van Frank Lloyd Wright.

tilleman_20170828-0136

Project: De Haaf, Bergen

Aannemer

Bot Bouw

Foto's

Ronald Tilleman

Plan een afspraak

Details

Opleverdatum

2017

Opgave

Nieuwbouw

Aantal woningen

42

Uiterlijk

Gladpleister, Sierpleister

Harmonie met de omgeving

De Haaf is gebouwd in een park van twee hectare nabij het centrum van Bergen, op een locatie waar een eeuw geleden musici, kunstschilders en schrijvers elkaar ontmoetten. Een plek boordevol inspirerende historie en landschappen. Toen Bosman benaderd werd om de villa’s te ontwerpen, was het dan ook niet vreemd dat hij zich door deze elementen liet inspireren. "Zowel het glooiende duinlandschap als de vormentaal van de Amsterdamse School kenmerken zich door ronde elementen. Deze wilde ik stijlvol in de drie villa’s laten terugkomen. Daarnaast vond ik het van belang dat de gebouwen harmoniëren met de omgeving; als drie sculpturen in een park met mooie doorzichten". 

tilleman_20170828-0002
tilleman_20170828-0007
tilleman_20170828-0120
tilleman_20170828-0002 tilleman_20170828-0007 tilleman_20170828-0120
De Haaf

De bijzondere vormen van het gebouw vallen vanaf afstand al op.

Vrije indeling

Door het vloeiende lijnenspel van de wit gepleisterde vloerranden en door de gevels af te werken met verschillende materialen – houten planken, ruw grijs stucwerk en steenstrips – ogen de villa’s vanaf iedere hoek anders en kreeg ieder appartement een eigen identiteit. Daarnaast konden kopers zelf hun woningindeling bepalen en de terrasgevel anders indelen en verplaatsen, zodat tegemoet werd gekomen aan individuele wensen. Die vrije indeling werd mogelijk door de dragende kolommen te plaatsen in rasterkwadraten van 6,6 meter. ‘Dat is een mooie ruime maatvoering waardoor appartementen flexibel in te delen zijn’, vertelt hij.

Licht en schaduw

Om het luxegevoel te versterken, creëerde de architect buitenruimten van minimaal 25 vierkante meter die minstens twee dagdelen baden in het zonlicht. ‘Ook voor de woningen die gelegen zijn op het noordoosten. Door de organische vorm van de plattegronden was het mogelijk om vloeren en overspanningen te realiseren die elkaar deels overlappen, zodat er een goede balans is tussen licht en schaduw’, zegt Bosman. ‘Deze vloeren zijn doorgestort en lopen door van binnen naar buiten. Dat betekent echter wel dat alle terrassen goed geïsoleerd moesten worden om koudebruggen in de schil te voorkomen. Wij gebruikten het buitengevelisolatiesysteem StoTherm Classic, omdat deze buitengevelisolatie bewezen goed isoleert, waardoor het straks slechts een kleine stap is om De Haaf energetisch verder te verduurzamen. Daarnaast is de cementvrije constructie erg elastisch en biedt zij veel afwerkmogelijkheden.’

tilleman_20170828-0032

Zowel het glooiende duinlandschap als de vormentaal van de Amsterdamse School kenmerken zich door ronde elementen. Deze wilde ik stijlvol in de drie villa’s laten terugkomen.

Reinald Bosman

Architect - Atelier Reinald Bosman

De oplossingen voor De Haaf

Prachtige rondingen vormen een bijzonder gebouw.

Andere projecten

Neem contact met ons op!

Hi! Wil je meer weten over dit project?

We zijn trots op onze projecten. En we vertellen je er graag alles over!