PROJECTEN

Omniworld, Almere

In het Olympiakwartier, onderdeel van het nieuwe stadsdeel Almere-Poort, is een nieuw sportcentrum voor Topsport en Breedtesport gebouwd. Gelegen bij de Hollandse Brug, waar rijksweg A6 en het spoor de polder binnenkomen, staat een sporthal genaamd "Omniworld".

Omniworld07

Project: Omniworld, Almere

Foto's

Hans Lebbe

Plan een afspraak

Details

Opleverdatum

2013

Opgave

Nieuwbouw

Uiterlijk

Keramische steenstrips

Alle faciliteiten in handbereik

Het sportcentrum bestaat uit twee hallen. De Topsporthal, met een speelveld van 40 x 20 meter, fungeert als thuishaven voor de Omniworld topclubs (volleybal en basketbal) en is eveneens geschikt voor handbal en zaalvoetbal. De Topsporthal telt 2.235 vaste zitplaatsen, waarvan 370 business plaatsen. Op de uitschuifbare tribunes bevinden zich nog eens 780 zitplaatsen. De tribunes zijn bereikbaar via een grote omloop die uitzicht biedt op het speelveld.

Door deze flexibele uitbreidingsmogelijkheid voldoet de hal aan de normen voor de belangrijkste kwalificatiewedstrijden en finales van Europese- en Wereldkampioenschappen. Het past binnen de ambitie van een Topsporthal met deze uitstraling om ook dit type wedstrijden te organiseren.

De Breedtesporthal, met een speelveld van 76 x 32 meter, wordt overdag gebruikt door scholen. De hal is dan ingedeeld in vieren dankzij optrekbare scheidingswanden. ’s Avonds en in het weekend wordt de hal gebruikt door sportverenigingen (volleybal, basketbal, handbal, zaalvoetbal, korfbal en badminton). De Breedtesporthal heeft een tribune met 250 zitplaatsen over de gehele lengte van het veld. Ook deze hal herbergt naast sport andere functies: schoolexamens en kleinschalige evenementen zoals rommelmarkten en beurzen.

Omiworld
Omniworld04
Omniworld03
Omiworld Omniworld04 Omniworld03
Omniworld, Almere

De tegels zijn verwerkt op een slim gevelsysteem, om de energievraag van het gebouw te beperken.

Brede inzet

Het gebouw meet ongeveer 100 bij 70 meter en is op het hoogste punt 15 meter hoog. De contouren van het gebouw volgen de minimale hoogten vereist voor de verschillende sporten. De Topsporthal heeft daardoor een andere vorm dan de Breedtesporthal. Het gehele volume is bekleed met hoogglans geglazuurde, gitzwarte tegels van 119 x 119 millimeter. Deze relatief kleine tegels zijn gebruikt als de pixels op een beeldscherm: op enkele plekken zijn mozaïeken opgenomen in het tegelwerk. De mozaïeken beelden de sporten uit die in de hal worden beoefend.

De voorzieningen voor topsporters en ‘breedtesporters’ zijn tussen de beide hallen gelegd. De kleedkamers delen dezelfde middengang, zodat topsporters en amateur-sporters elkaar spontaan tegen het lijf kunnen lopen. Ook de horecavoorziening op de eerste verdieping ligt tussen de beide hallen, zodat de bezoeker uitzicht heeft op zowel topsport als amateursport.

De oplossingen voor Omniworld

Een gevelsysteem beperkt de energievraag van een gebouw en heeft onbeperkte vormgevingsmogelijkheden.

Neem contact met ons op!

Hi! Wil je meer weten over dit project?

We zijn trots op onze projecten. En we vertellen je er graag alles over!