PROJECTEN

Huidekoperstraat, Amsterdam

BiermanHenket is een architectenbureau dat altijd weet te verrassen. Niet in de minste plaats door de materiaalkeuzes die gemaakt worden. Zoals bij museum de Fundatie, de Deventer bibliotheek, Move op het Stadionplein in Amsterdam, maar ook de gedaantewisseling van het kantoor en de garage aan de Huidekoperstraat in Amsterdam. “Als bureau zoeken we ook door innovatief materiaalgebruik aansluiting bij de bestaande stad”, zegt Janneke Bierman daarover.

tilleman_2019091414-0004 small-1

Details

Opleverdatum

2017

Opgave

Renovatie

Uiterlijk

Keramische steenstrips

Renovatie

“Soms worden materiaalkeuzes gedicteerd door de techniek, andere keren door sociale aspecten. Op dit moment kijken we bijvoorbeeld steeds meer naar duurzame en circulaire materialen met een lagere milieufootprint. Maar ook licht bouwen, met minder materialen, vraagt onze aandacht”, antwoordt Janneke op de vraag, welke afwegingen zij als architect maakt bij de materialisatie van gevels. “Een vast recept hebben we echter niet omdat ook het budget een rol speelt.” Toch blijkt het startpunt altijd hetzelfde: “We kijken goed naar de context. In een stad die af is voegen we ons naar de omgeving. Het contrast mag niet te groot zijn. Het oorspronkelijke gebouw aan de Huidekoperstraat stak, naar onze mening, bijvoorbeeld te veel af.” De renovatie voorzag in een uitbreiding op het dak met een zinken kap waarin sculpturale driehoekige ramen zijn opgenomen. Terwijl een royale entree en gemeenschappelijke ruimte de begane grond tot leven brengen. “Door de aanwezigheid van het parkeren op de eerste drie lagen had de gevel een gesloten uitstraling. Nu voegt het zich op vanzelfsprekende wijze in het stedelijk weefsel van de stad.”

tilleman_2019091414-0005 small-1
Huidekoperstraat, Amsterdam ©Joep Jacobs (1)
Huidekoperstraat, Amsterdam ©Joep Jacobs (8)
Huidekoperstraat, Amsterdam ©Joep Jacobs (6)
tilleman_2019091414-0015 small
tilleman_2019091414-0070 small
tilleman_2019100505-0003 small
tilleman_2019091414-0005 small-1 Huidekoperstraat, Amsterdam ©Joep Jacobs (1) Huidekoperstraat, Amsterdam ©Joep Jacobs (8) Huidekoperstraat, Amsterdam ©Joep Jacobs (6) tilleman_2019091414-0015 small tilleman_2019091414-0070 small tilleman_2019100505-0003 small
Hedendaagse vertaling

“We hebben de rijkdom die je in oude gebouwen ziet hedendaags vertaald; een combinatie van historie en eigentijdse materialen”, vervolgt Janneke. Het respect voor de stad komt goed tot uiting in de nieuwe gevels met een klassieke opbouw en een royale hoogte.

De detaillering is zo uitgevoerd, dat er zoveel mogelijk schaduwwerking en een verfijnd lijnenspel ontstaat. “De puien op de begane grond zijn zes meter hoog en plaatselijk ingevuld met speciaal ontworpen roosters. Deze roosters onttrekken de parkeergarage uit het zicht. Terwijl de plantenbakken bijdragen aan de vergroening.” Bovendien zorgt de vegetatie voor een kleurnuance tegen de achtergrond van metalen geveldelen en keramische steenstrips.

Balans

Janneke vertelt dat de omgeving, historie en patronen allemaal inspiratiebronnen zijn voor haar ontwerpen. “Maar vaak is het ook intuïtief. Daarnaast geef ik oude materialen graag een vernieuwingsslag.” Het is niet zo dat BiermanHenket is uitgerust om materiaalonderzoek te doen, maar ze staat wel open voor nieuwe materialen en het bureau werkt daarbij nauw samen met leveranciers. “Samen doen we proeven en zijn we constant in gesprek om te komen tot de optimale oplossing.” Voor de aluminium roosters met een speciale zwarte coating wendde zij zich tot Metadecor en voor de keramische steenstrips tot Sto.

Onder haar regie ontstond een mooie balans tussen de metalen geveldelen en het verticale metselwerk. Gevraagd naar de keuze voor keramische steenstrips, zegt Janneke: “De smalle trottoirs in de oude stad en de bestaande constructie lieten geen nieuwe baksteengevel toe, terwijl het onze wens was om een authentiek straatbeeld te creëren. Door de steenstrips afwijkend – verticaal - toe te passen konden we verwachtingen waarmaken en voegt de hedendaagse architectuur zich naar de omgeving.” Bovendien had ze oog voor de sociale omgeving. “In het ontwerpproces is er rekening gehouden met de gevoelige bouwlocatie in de binnenstad, door zo te detailleren dat er zoveel mogelijk geprefabriceerd kon worden. Op die manier is de overlast voor de omringende bewoners tot een minimum beperkt.

De oplossingen voor de Huidekoperstraat

De Huidekoperstraat in Amsterdam is gerenoveerd met een slim gevelsysteem van Sto op prefab gevelelementen.

Neem contact met ons op!

Hi! Wil je meer weten over dit project?

We zijn trots op onze projecten. En we vertellen je er graag alles over!