PROJECTEN

Sint Maartenkliniek, Ubbergen

In de nieuwbouw van de Sint Maartenkliniek zet het gespecialiseerde ziekenhuis technische innovaties in om patiënten de regie over hun gezondheid te geven: fysiek, sociaal en emotioneel. Dat gebeurt in drie nieuwe 'vleugels' met onder meer een supermodern OK-complex en in een ruime revalidatieafdeling die helemaal is ingericht op een lang verblijf. Kenmerkend voor het hele ontwerp van EGM architecten is de connectie met de natuur om de kliniek heen.

Sint_Maartenskliniek_Nijmegen_EGM-Architecten_©Ronald_tilleman_20191002-0037 small

Project: Sint Maartenskliniek, Ubbergen

Plan een afspraak

Details

Opleverdatum

2016

Opgave

Nieuwbouw

Uiterlijk

Sierpleister

De internationaal toonaangevende kliniek behandelt aandoeningen op het gebied van houding en beweging. Sinds haar oprichting bouwt ze haar reputatie op op basis van de kernwaarden excellent, innovatief, mensgericht en ondernemend. Na veel decennia van groei was het tijd deze krachtige uitgangspunten, ook middels het fysieke gebouw, opnieuw te onderstrepen en te versterken.

Sint_Maartenskliniek_Nijmegen_EGM-Architecten_©Ronald_tilleman_20191002-0029 small
Sint_Maartenskliniek_Nijmegen_EGM-Architecten_©Ronald_tilleman_20190924-0089 small
Sint_Maartenskliniek_Nijmegen_EGM-Architecten_©Ronald_tilleman_20191002-0023 1 small
Sint_Maartenskliniek_Nijmegen_EGM-Architecten_©Ronald_tilleman_20191002-0010 small
Sint_Maartenskliniek_Nijmegen_EGM-Architecten_©Ronald_tilleman_20191002-0024 small
Sint_Maartenskliniek_Nijmegen_EGM-Architecten_©Ronald_tilleman_20191002-0029 small Sint_Maartenskliniek_Nijmegen_EGM-Architecten_©Ronald_tilleman_20190924-0089 small Sint_Maartenskliniek_Nijmegen_EGM-Architecten_©Ronald_tilleman_20191002-0023 1 small Sint_Maartenskliniek_Nijmegen_EGM-Architecten_©Ronald_tilleman_20191002-0010 small Sint_Maartenskliniek_Nijmegen_EGM-Architecten_©Ronald_tilleman_20191002-0024 small
Optionele beschrijving

De Sint Maartenskliniek in Ubbergen is gerenoveerd met een slim gevelsysteem van Sto.

Nieuwe vingers in het groen
Het concept van de nieuwbouw is gebaseerd op openheid, natuur en dynamiek. Het gebouw en zijn direct aanpalende omgeving vormen onlosmakelijk samen het project. De kliniek maakt daardoor optimaal gebruik van haar ligging op de groene berg waarmee de omgeving integraal deelgenoot is gemaakt van de healing environment die binnen is gerealiseerd.

Aan het einde van de bestaande centrale as zijn twee bouwdelen gesloopt en is de nieuwbouw verrezen. De nieuwbouw zet de bestaande dubbele kamstructuur naar beide zijden logisch voort. De drie vingers van de h-vormige plattegrond zijn elk vier verdiepingen hoog. De rechthoekige volumes staan op deels taludvormig terrein. In totaal is zo'n tien à vijftien procent van het bebouwde oppervlakte teruggeven aan de natuur. Zo is er aan het einde van het project ruimte voor een 3.000 m² grote rolstoeltoegankelijke oefen- en therapietuin. De krimp is mede mogelijk door de ontwikkeling van multifunctionele ruimtes. Deze flexibiliteit verhoogt de efficiëntie van bijvoorbeeld de poliklinieken en oefenruimtes. Een speciale app geeft medewerkers inzicht in de beschikbaarheid en mogelijkheden van de ruimtes. De nieuwbouw biedt plaats aan het Loop Expertise Centrum (LEC), de verpleegafdelingen voor dwarslaesie- en neurologiepatiënten, de revalidatieafdeling en het OK-complex.

De oplossingen voor Sint Maartenskliniek

De Sint Maartenskliniek in Ubbergen is gerenoveerd met een slim gevelsysteem van Sto.

Neem contact met ons op!

Hi! Wil je meer weten over dit project?

We zijn trots op onze projecten. En we vertellen je er graag alles over!