PROJECTEN

Ontwerpvrijheid maximaal benut bij Jan Tooropstraat in Eindhoven

De studentenflat aan de Jan Tooropstraat in de Eindhovense wijk Tongelre is ingrijpend gerenoveerd, zowel van binnen als van buiten. De vernieuwde gevel lijkt op het eerste gezicht misschien niet eens zo heel erg spannend, maar wie wat beter kijkt, valt van de ene verbazing in de andere. Hier zijn topprestaties geleverd, in voorbereiding en uitvoering, door alle partijen.

KTF-20201106-9095-2 LR

Project: Jan Tooropstraat, Eindhoven

Plan een afspraak

Details

Opleverdatum

2020

Opgave

Renovatie

Aantal woningen

61

Uiterlijk

Ecoshape

Supercirculair

De flat, eigendom van Woonbedrijf/Vestide, is begin jaren zestig gebouwd. Oorspronkelijk had het gebouw een duidelijk herkenbare wederopbouwstijl maar bij een eerdere renovatie, waarbij het van zusterflat werd omgebouwd tot studentenhuisvesting, zijn nogal wat van die kenmerken verloren gegaan. Vooral de detaillering en de materialisatie hadden na de transformatie niet veel meer met die oorspronkelijke stijl te maken. “Je zag alleen nog maar door je oogharen dat het een wederopbouwpand was”, zegt Marlies Zuidam van FAAM Architecten uit Eindhoven. “Eigenlijk maakte dat het voor ons veel gemakkelijker om het gebouw helemaal van die stijl af te halen toen wij voor Woonbedrijf een ontwerp moesten maken voor een nieuwe renovatie. Aan de ene kant jammer want FAAM is wel fan van wederopbouwarchitectuur maar op energetisch vlak zijn die gebouwen met hun naar buiten stekende vloervelden en grote gevelopeningen natuurlijk wel dramatisch.”

En juist energiezuinigheid was een belangrijke voorwaarde die Woonbedrijf stelde bij de uitvraag. Een uitvraag die je volgens de architect gerust revolutionair kunt noemen. Het Bouwbesluit stelt namelijk goed haalbare eisen voor renovaties van bestaande bouw maar Woonbedrijf wilde dat de flat na de verbouwing aan nieuwbouweisen zou voldoen. Niet alles was haalbaar, verdiepingshoogten aanpassen bijvoorbeeld. Maar dat was een van de weinige dingen die los zijn gelaten; op vlakken als geluid en energie is de studentenflat geschikt gemaakt voor de komende 30 tot 50 jaar. “Fantastisch!”, vindt Zuidam. “Zo verdubbel je de levensduur van een gebouw, dat is het meest circulaire wat je kunt doen.”

KTF-20201106-8907-2 LR
KTF-20201106-9082-2 LR
KTF-20201106-9191-2 LR
KTF-20201106-8907-2 LR KTF-20201106-9082-2 LR KTF-20201106-9191-2 LR
Compleet nieuwe gevel

De bijzondere uitstraling dankt het gebouw aan de gevelbekleding.

Snoepwinkel

Het energiezuinig maken van de flat begon voor het ontwerpteam Heijmans en FAAM architecten met goed nadenken over de schil. De bestaande baksteengevel had een kleine spouw, zonder isolatie. Een nieuw schil van baksteen maken zou te prijzig worden; de oude moest dan eerst worden gesloopt. Zo kwam het ontwerpteam al snel uit op een buitengevelisolatiesysteem met EPS. Dat is licht genoeg om tegen de bestaande gevel te bevestigen en levert een hoge isolatiewaarde.

Een afwerking met baksteenstrips wilde Zuidam niet, maar toen tijdens een gesprek met Sto Isoned de minerale Sto-Ecoshapes in beeld kwamen, werd ze erg enthousiast. “Dan heb je een product dat je helemaal naar je eigen hand kunt zetten. We hebben zelf tegels ontworpen waarmee we toch nog de link naar wederopbouw hebben kunnen leggen, zowel met de kleur als het patroon.” In het originele gebouw zaten namelijk betonaccenten met een verticale belijning. Die belijning heeft FAAM in extrema gebruikt om de naden van de tegels zoveel mogelijk weg te werken en er een spel mee te spelen, speciale effecten mee te creëren. Ook de dikte van het isolatiemateriaal leverde ontwerpmogelijkheden op waar de architect dankbaar gebruik van maakte. “Geweldig voor ons als architect dat we die dingen konden doen, maar ik realiseer me dat we het er voor de verwerkers niet makkelijker op hebben gemaakt.”

Jelco Hendriks, bedrijfsleider bij L&L Afbouw dat het buitengevelisolatiesysteem aanbracht, en Roy Dul die als senior accountmanager bij leverancier Sto Isoned de applicateur begeleidde, kunnen dat beamen. “Ecoshapes bieden onwijs veel expressieve mogelijkheden maar bij dit project zijn wel de uitersten opgezocht qua engineering en verwerking.”

KTF-20201106-9065-2 LR

We hebben zelf tegels ontworpen waarmee we toch nog de link naar wederopbouw hebben kunnen leggen, zowel met de kleur als het patroon.

Marlies Zuidam

Projectarchitect | FAAM Architects

De oplossingen voor Jan Tooropstraat

De gevel werd voorzien van slanke gevelisolatie en afgewerkt met custom made Ecoshapes.

Neem contact met ons op!

Hi! Wil je meer weten over dit project?

We zijn trots op onze projecten. En we vertellen je er graag alles over!