Minerale gevelstrips

Meer dan 35 jaar geleden gebouwd: het eerste project met minerale gevelstrips

Dat minerale gevelbekleding een lange, duurzame levensduur heeft, bewijzen de woonblokken aan de Teutoburgerstrasse en Dinnendahlstrasse in het noorden van de Duitse stad Oberhausen. De gevels van dit project zijn in 1986 voorzien van minerale gevelstrips op een gevelisolatiesysteem. Na meer dan 35 jaar is de gevel in topconditie.

Eerste project met minerale gevelstrips

In eerste instantie werden er 80 woningen gebouwd, die bedoeld waren voor verhuur aan mensen met lagere inkomens. Na tien jaar veranderde de functie naar zorgwoningen, toen zorgverlener A.S.O. in de Elly Heuss Knapp Strasse meerdere zorgappartementen voor ouderen bouwde. De woningen werden onderdeel van een ‘zorgstraat’, waarbij diverse soorten zorg werden én nog steeds worden verleend, in diverse complexen.

Meer weten over minerale gevelstrips?

Download ons nieuwe e-book!

Van alle gemakken voorzien

De 80 appartementen zijn verdeeld in 20 kleinere woningen, die gelegen zijn in de ruime groene omgeving tussen de Teutoburgerstrasse en Dinnendahlstrasse. Veertig van deze appartementen zijn circa 37 m² groot. De overige appartementen hebben een woonoppervlak van ongeveer 46 m². Deze appartementen hebben een terras of balkon en zijn aangesloten op het interne noodoproepsysteem. Zo hebben de gebruikers de zelfstandigheid die zij wensen, met de gemakken van het zorgcentrum.
Minerale gevelstrips in Oberhausen

“Het is gaaf om te zien dat de gevelstrips na 36 jaar nog steeds hun waarde behouden: op esthetisch én energetisch vlak!”

Norbert Duijvelshoff

Project Manager - Sto Isoned

Haar tijd vooruit

Op het gebied van energetica werd hoog ingezet. De gebouwen werden in het ontwerpproces al getekend in gevelisolatie, voorzien van een gevelbekleding die herkenbaar was voor de gebruikers, en die optimaal paste op het gekozen gevelsysteem. Dat werd een combinatie van een systeem dat in Duitsland al langer bekend was: StoTherm Classic, een scheurbestendig isolatiesysteem met hoge isolatiewaarden. Het systeem werd gekozen voor het comfort voor de (met name oudere) bewoners: de warmte in de zomer buiten en in de winter binnen houden stond hoog op de eisen van de ontwikkelaar. Maar ook dat de woningen langdurig en duurzaam geëxploiteerd konden worden: het herkenbare karakter van de wijk moest decennia lang mee kunnen, zonder ingrijpend aan de buitenzijde te hoeven renoveren, waardoor het gevelbeeld zou veranderen. Bij deze oudere doelgroep is dat onwenselijk.

Of het nu gaat om uitgebreide thermische isolatiemaatregelen, nieuwe "piekdaken" of huisingangen, dubbele beglazing en deuren, moderne badkamers met douches en een beugelsysteem - de woningen worden tot op heden regelmatig en duurzaam gemoderniseerd en aangepast aan de huidige energiebehoefte en de behoefte van comfortabele, seniorenvriendelijk wonen.

Minerale gevelstrips in Oberhausen

Na meer dan 35 jaar

Inmiddels staan de woonblokken al meer dan 35 jaar tussen de grote groene bomen en worden tot op de dag van vandaag allemaal verhuurd. De minerale gevelbekleding en het achterliggende systeem verliezen hun energetische waarden niet, waardoor de gebruikers optimaal profiteren van hun geïsoleerde gevel. Daarnaast verouderd de gevel op esthetisch vlak net als traditioneel metselwerk. Op een aantal plekken vind je groene aanslag op de noord- en westgevels, dat door de omliggende bomen wordt veroorzaakt. Een eenvoudige oplossing om dit te verwijderen is door middel van droge algsanering. Door het juiste algendodende middel tegen de gevel te vernevelen, is de meeste groene aanslag eenvoudig te verwijderen door een specialist. Zo kan de gevel nog jaren mee en kunnen de bewoners blijven genieten van hun comfortabele woningen.

Revolutionair bouwen met minerale gevelstrips

Wij gaan samen met jouw de uitdaging aan. Maak geen concessies en kies voor de ultieme oplossing.

Neem contact met ons op!

Hi! Wil je meer weten over dit project?

We zijn trots op onze projecten. En we vertellen je er graag alles over!