PROJECTEN

Burgemeester Pruissingel, Vlaardingen

Ketensamenwerking met gevelconcept

De naoorlogse portiekwoningen aan de Burgemeester Pruissingel in Vlaardingen zien er na een gevelrenovatie weer uit als nieuw. Als derde in een reeks renovatieprojecten kregen een tweetal blokken met 134 woningen een tweede huid na een aanpak met het 2nd skin-concept. In dit concept werken aannemer BIK bouw (initiatiefnemer), Sto Isoned, de TU Delft, kennisnetwerk EIT Climate-KIC, Kingspan Insulation en Itho Daalderop samen om bestaande woningen snel en met betrekkelijk weinig overlast voor de bewoners te verduurzamen. De woningen zijn eigendom van wooncorporatie Waterweg Wonen.

AVN_Sto_Pruissingel_Vlaardingen_AVN7423_web

Project: Burgemeester Pruissingel, Vlaardingen

Aannemer

Bik Bouw

Opdrachtgever

Waterweg Wonen

Foto's

Arjan van Nieuwkoop / Ronald Tilleman

Plan een afspraak

Details

Opleverdatum

2021

Opgave

Renovatie

Aantal woningen

134

Uiterlijk

Minerale gevelstrips

De pilot uit de 2nd skin-reeks was een Nulop-de-meter-project met twaalf gestapelde woningen aan de Soendalaan. Daarna volgde een portiekflat uit 1952 aan de Billitonlaan met 183 woningen. In dat laatste project is in drie woningen een experiment uitgevoerd om te kijken hoe de 2nd skin-oplossing combineert met respectievelijk een hybride warmtepomp, een all-electric warmtepomp en decentrale warmteterugwinning ventilatie (WTW).

Mooie details

De woningen aan de Burgemeester Pruissingel stammen van kort na de oorlog, in een periode dat opkomende moderne bouwmethoden nog gecombineerd werden met ambachtelijk werk. Dat is vooral terug te zien bij de entrees en de opengewerkte stijgpunten, met tot boven het dak doorgetrokken penanten, en bij de kopgevels. “Dat zijn de bijzondere details van de gebouwen die het project een mooie smoel geven”, vertelt Jelske Sterkman, projectcoördinator van BIK bouw. “Voor de detaillering van de nieuwe huid betekende dat wel een complicatie, maar daar zijn we goed uitgekomen.” Naast een tweede, isolerende huid kregen de 134 woningen HR++- beglazing en zelfregulerende ventilatieroosters met CO2-gestuurde ventilatie. Isolatieplaat en minerale gevelstrips 2nd skin is in het bijzonder geschikt voor (naoorlogse) etagewoningen die voor 1970 zijn gebouwd. Hierbij wordt op de bestaande gevel een nieuw gevelpakket geplaatst van Sto Isoned. Dat bestaat voor de straat en kopgevels uit het buitengevelisolatiesysteem van Sto met een minerale bekleding en voor de achterzijden in een uitvoering met stucwerk. Sterkman: “Dat stucwerk is een kostentechnische afweging. Gevelstrips zijn nu eenmaal wat duurder. We hebben ook extra energie gestoken in de uitstraling van de zichtgevels: aan het begin van het traject hebben we wat oude, originele stenen doorgezaagd en op basis hiervan een kleurpalet voor de gevelstrips ontwikkeld. Daardoor is het straatbeeld niet wezenlijk veranderd.”

AVN_Sto_Pruissingel_Vlaardingen_IMG_2816_web
AVN_Sto_Pruissingel_Vlaardingen_AVN7435_web
AVN_Sto_Pruissingel_Vlaardingen_IMG_2790_web
AVN_Sto_Pruissingel_Vlaardingen_IMG_2824_web
AVN_Sto_Pruissingel_Vlaardingen_AVN7440_web
AVN_Sto_Pruissingel_Vlaardingen_AVN7415_web
AVN_Sto_Pruissingel_Vlaardingen_AVN7433_web
AVN_Sto_Pruissingel_Vlaardingen_IMG_2816_web AVN_Sto_Pruissingel_Vlaardingen_AVN7435_web AVN_Sto_Pruissingel_Vlaardingen_IMG_2790_web AVN_Sto_Pruissingel_Vlaardingen_IMG_2824_web AVN_Sto_Pruissingel_Vlaardingen_AVN7440_web AVN_Sto_Pruissingel_Vlaardingen_AVN7415_web AVN_Sto_Pruissingel_Vlaardingen_AVN7433_web
Burgemeester Pruissingel, Vlaardingen

De Burgemeester Pruissingel is gerenoveerd met een slim gevelsysteem van Sto.

 

Bewoners

Een belangrijk aspect van het 2nd skinconcept is de aandacht voor de bewoners. Sterkman: “Je bent sowieso al minder intensief bezig in de woningen omdat de tweede huid aan de buitenkant wordt angebracht en dat gaat ook nog eens betrekkelijk snel. Iedereen kan dus gewoon tijdens de renovatie in zijn huis verblijven. Waar Bik Bouw ook veel waarde aan hecht is bewonerscommunicatie. Dat doen we met persoonlijk contact, bewonersavonden en veel uitleggen wat en waarom onze aanpak goed voor ze is. Met de huidige energietarieven gaat dat overtuigen een stuk makkelijker.” Uit het eerdergenoemde experiment kwamen mooie besparingscijfers naar boven. Sterkman: “Vorig jaar had de woning met een hybride installatie een energierekening van nul euro. Met de hogere energieprijzen is dat wellicht niet meer zo.”

Pakketten of 2nd skin

De 2nd skin wordt momenteel aangeboden in vier varianten die in prijs variëren van 35.000 tot 65.000 euro per woning. Premium is toegepast aan de Burgemeester Pruissingel en betekent een Rc-waarde voor de gevel van 4,5 (dak: 6,0; vloer: 3,5) en een Energielabel A. Hybrid is Premium met een warmtepomp en PVT-panelen en levert met dezelfde isolatiewaarden een Energielabel A+ op. Bij All-Electric (gasloos) wordt een zwaardere warmtepomp gecombineerd met HR+++-glas, een nieuw ventilatiesysteem met warmteterugwinning en 16 PVT-panelen. Resultaat Energielabel A++. Zero Energy tenslotte werkt op basis van bodemwarmte en leidt tot Nul op de Meter en 100% gas en CO2-besparing. Sterkman: “Corporaties maken nog verschillende keuzes, onder meer op basis van de warmtevoorziening ter plaatse. Zo is er voor elke situatie een 2nd skin-oplossing.”

Meer weten over hoe de bewoners de renovatie hebben ervaren? Klik hier voor de vlog met Britt en Lynn.

Wijken leven op met Sto. Meer weten over hoogwaardige wijkrenovatie? Bezoek onze Opleven-pagina!

De oplossingen voor Burgemeester Pruissingel

De Burgemeester Pruissingel is gerenoveerd met een slim gevelsysteem van Sto.

Neem contact met ons op!

Hi! Wil je meer weten over dit project?

We zijn trots op onze projecten. En we vertellen je er graag alles over!