PROJECTEN

CulinA, Amsterdam

Een bijzonder ontwerp en een opvallende omgeving zorgen voor een speciaal gebouw. Het project Zuidblok Stadionplein in het zuiden van Amsterdam is eind 2016 gerealiseerd. Een gebouw dat niet alleen van buiten een expressief beeld geeft aan de omgeving, maar ook van binnen een tikkeltje anders is dan de meeste etablissementen in Amsterdam.  Het project bestaat uit diverse faciliteiten, waaronder een culinair centrum, een hotel én een ondergrondse parkeergarage.

Culina LR (7)

Details

Opleverdatum

2013

Opgave

Nieuwbouw

Uiterlijk

Gladpleister, Sierpleister

Smaakvol concept

Het concept, genaamd 'CulinA: Center of Taste', werd ontwikkeld door Vink Bouw en IQNN Vastgoed. Het concept bestaat uit twee delen die elkaar dienen te versterken: het culinaire centrum (CulinA Experience) en het bovenliggende hotel (CulinA Hotel). Het moderne en stijlvolle gebouw sluit aan bij de stijl van driesterrenhotel CulinA. De door Kollhoff Architekten ontworpen entree is makkelijk toegankelijk voor iedereen die enige affiniteit heeft of zoekt met de smaakvolle, culinaire ideeën van de gevestigde concepten. In tegenstelling tot een hoop andere (Amsterdamse) concepten, biedt het geheel meer dan een open keuken en een lekker hapje eten. Zo staan diverse avonden in het teken van culinaire expressie op het podium, is er een kookschool die verder gaat dan alleen de Franse keuken en is er een tv-studio aanwezig. 

Naast de CulinA Experience is ook het CulinA Hotel gerealiseerd. Het hotel bevindt zich deels op de begane grond en biedt kamers op de tweede en derde etage van het gebouw, met totaal 102 kamers. Het hotel speelt een belangrijke rol in het concept, vanwege de extra 'ervaring' die de bezoeker van CulinA meekrijgt. Slapen met smaak staat centraal en dat ziet men door een moderne en warme inrichting die in het gehele CulinA-concept terug is te vinden.

Culina LR (4)
Culina LR (3)
Culina LR (6)
Culina LR (5)
Culina LR (4) Culina LR (3) Culina LR (6) Culina LR (5)
CulinA, Amsterdam

Bij CulinA in Amstedam is gebouwd met een slim gevelsysteem van Sto.

 

Bijzondere constructie voor een bijzondere luifel

Naast de ervaring die de bezoeker binnen meekrijgt, is het gebouw ook aan de buitenzijde een ware belevenis. De architectonische bouw sluit aan bij de directe omgeving en vormt een stedenbouwkundig ensemble met de monumentale overzijde van het Stadionplein. De gebouwen hebben (bijna) allemaal rooilijnen van de doorlopende straatprofielen en een traditionele geleding van plint, bovenbouw en beëindiging, elk met een eigen ritmiek van raampartijen. Ronde bogen en enigszins Oudgriekse elementen vormen Zuidblok, waardoor de esthetische waarde van de omgeving stijgt. Naast de buitengevel is een unieke luifel gerealiseerd met StoVentec Fassade en de gladde afwerking met Stolit Milano, die dezelfde look en feel heeft als de raampartijen van de gevel. Een speciale staalconstructie, die wordt gedragen door twee enorme spanten, maakt het mogelijk om de twee bovenste verdiepingen overkoepelend te bouwen en een luifel van 16 meter te creëren.

Zo groen als een spinazieblad

Naast de hoge esthetische waarde van het gebouw, wekt het voor 70% zijn eigen energievraag op. Zonnecollectoren en een speciaal dak zorgen in combinatie met een WKO-installatie voor optimaal gebruik van de energieopwekking. Daarnaast zijn diverse energiebesparende methodes door het gebouw toegepast voor de verwarming, waaronder stadsverwarming. Hot topic in Amsterdam, want dat gebeurt op grote schaal in die regio. Een andere bron voor verwarming is het circulatienet, oftewel het onttrekken van de warmte van 'afvalwater'. Mede door alle maatregelen heeft Zuidblok Stadionplein de Green Key gekregen, het internationale keurmerk voor duurzame bedrijven in de recreatie- en vrijetijdsbranche. Het CulinA Hotel onderscheidt zich als duurzaam hotel door de Green Globe Certificering, waardoor het hotel internationaal is erkend als een duurzame en verantwoorde plek.

De oplossingen voor CulinA

Bij CulinA in Amstedam is gebouwd met een slim gevelsysteem van Sto.

Neem contact met ons op!

Hi! Wil je meer weten over dit project?

We zijn trots op onze projecten. En we vertellen je er graag alles over!