PROJECTEN

Verduurzamen én esthetisch opwaarderen van huurwoningen

Op een prachtige plek ten zuiden van Arnhem ligt Het Duifje, een ruim opgezette wijk uit de jaren '70. Dichtbij de uiterwaarden in een groene omgeving, op een steenworp afstand van het Arnhemse centrum. Bewoners wonen hier al jaren en met veel plezier. Woningcorporatie Portaal besloot in te zetten op ingrijpende renovatie en gaf daarbij de eengezinswoningen 'een warme jas', waarbij de sfeer van de wijk behouden moest blijven. 

Bewoners klaagden over kou en tocht. Tijd voor actie dus: opdrachtgever Portaal zette in op een verbeterplan waarbij de woningen nieuwe gevels kregen met dubbelglas en vloerisolatie. Tegelijkertijd met deze verduurzaming grepen opdrachtgever en architect de kans om de uitstraling van de wijk te verbeteren. Sommige van de karakteristieke visuele elementen blijven bestaan of zelfs versterkt, zoals de roodgekleurde houten betimmering. 

NDDI-1556 (Custom)

Project: 't Duifje, Arnhem

Plan een afspraak

Details

Opleverdatum

2019

Opgave

Renovatie

Aantal woningen

113

Uiterlijk

Minerale gevelstrips, Ecoshape

Gespikkeld bezit

In de loop der tijd is een redelijk aantal woningen in de wijk verkocht. Door individuele aanpassingen van de nieuwe woningeigenaren is het aanzicht van de van oorsprong eenduidige rijtjes veranderd in een divers beeld, dat niet door iedereen gewaardeerd werd. Architectenbureau opZoom koos er juist voor om deze individuele benadering extra uit te lichten. Door nóg meer diversiteit en individualiteit binnen de rijtjes te realiseren, kwamen koop- en huurwoning in een mooie visuele balans. Iedere huurwoning kreeg een individuele uitstraling maar wel met een verbindend element als onderdeel van het grote geheel. Net als de oude gevels krijgen ook de nieuwe gevels de kenmerkende ossenbloedrode kleurelementen. Maar wél met meer variatie in de roodtinten en de plek van het element op de gevel. Een speelse uitstraling is het resultaat. 

NDDI-1561 (Custom)
NDDI-1558 (Custom)
NDDI-1561 (Custom) NDDI-1558 (Custom)
Bijzonder patroon

Op de kopgevels van de rijwoningen zijn duiven te zien in het metselwerk. Dat werd gerealiseerd door middel van een andere voegkleur.

Renoveren met minerale gevelstrips

opZoom Architecten koos voor een duurzame gevelbekleding die uitermate inzetbaar is voor de renovatie van sociale huurwoningen: minerale gevelstrips. Er kon niet alleen licht en efficiënt gebouwd en geïsoleerd worden, maar ook bood deze gevelbekleding opZoom de mogelijkheid om op een speelse manier een statement maken. Enkel en alleen door te spelen met voegkleur en patroon ontstaat een subtiele verwijzing naar de naam van deze sfeervolle wijk. 

De oplossingen voor opZoom

De 113 woningen van Het Duifje in Arnhem werden ingrijpend gerenoveerd met minerale gevelstrips. 

Neem contact met ons op!

Hi! Wil je meer weten over dit project?

We zijn trots op onze projecten. En we vertellen je er graag alles over!