PROJECTEN

Anna Bijns, Den Haag

228 portiekwoningen in Den Haag met respect verduurzaamd

In de Haagse wijk Moerwijk Noord zijn in opdracht van Haag Wonen 228 portiekwoningen verduurzaamd. Voorwaarde was dat de fraaie uitstraling van de wederopbouwarchitectuur behouden bleef. En dat is aardig gelukt, mogen we nu toch wel concluderen. Met dank aan het buitengevelisolatiesysteem StoTherm Classic in combinatie met een eindafwerking van minerale gevelstrips.

AVN_Sto_Den Haag-Melis Stokelaan_AVN9385_web

De naoorlogse uitbreidingswijk Moerwijk is grotendeels opgezet volgens het stedenbouwkundig plan van Willem Dudok uit 1946, bestaande uit langgerekte complexen afgewisseld met kleinschalige woonblokken en hofjes. De 228 woningen in Moerwijk Noord zijn gebouwd rond 1953. Kenmerkend voor het ontwerp zijn de doorgaande horizontale lijnen en een duidelijke ritmiek van portieken en stalen kozijnen in wit betonnen kaders die contrasteren met het rode gevelmetselwerk. Nadeel van deze fraaie bouwstijl is de beperkte energetische weerstand van kozijnen en metselwerk.

Project: Anna Bijns, Den Haag

Architect

KOW Den Haag

Opdrachtgever

Haag Wonen

Foto's

Arjan van Nieuwkoop

Meer weten over dit project? Neem contact op!

Details

Opleverdatum

2021

Opgave

Renovatie

Aantal woningen

228

Uiterlijk

Sierpleister, Minerale gevelstrips

Dikke winterjas

Bij het energetisch upgraden van zo’n wijk was het volgens KOW architecten tot in het recente verleden redelijk gebruikelijk om de gevels in te pakken met een isolatiesysteem en af te werken met een sierpleister. “In dit geval zou de fraaie uitstraling van de wederopbouwarchitectuur dan compleet verloren gaan. Reden voor de architect om zich sterk te maken voor het behoud van die fraaie uitstraling”, zegt  Bert de Gier, Projectmanager bij Sto Isoned. “Met ons buitengevelisolatiesysteem StoTherm Classic en een eindafwerking in minerale gevelstrips hebben we dat oorspronkelijke beeld weer teruggebracht. Maar dan wel voorzien van een dikke ‘winterjas’ van 12 centimeter, waarvan 10 centimeter isolatie. En met het lichtgewicht plaatmateriaal StoDeco uit Verolith, een vulkanisch gesteente, in combinatie met pleisterwerk is het beeld van de  betonnen kaders rond de kozijnen gekopieerd. StoDeco laat zich in iedere vorm zetten en kan 3D gefreesd worden voor de gewenste profilering en uitstraling.”

AVN_Sto_Den Haag-Melis Stokelaan_AVN9419_web
AVN_Sto_Den Haag-Melis Stokelaan_AVN9445_web
AVN_Sto_Den Haag-Melis Stokelaan_AVN9406_web
AVN_Sto_Den Haag-Melis Stokelaan_IMG_2972_web
AVN_Sto_Den Haag-Melis Stokelaan_AVN9390_web
AVN_Sto_Den Haag-Melis Stokelaan_AVN9529_web
AVN_Sto_Den Haag-Melis Stokelaan_AVN9419_web AVN_Sto_Den Haag-Melis Stokelaan_AVN9445_web AVN_Sto_Den Haag-Melis Stokelaan_AVN9406_web AVN_Sto_Den Haag-Melis Stokelaan_IMG_2972_web AVN_Sto_Den Haag-Melis Stokelaan_AVN9390_web AVN_Sto_Den Haag-Melis Stokelaan_AVN9529_web
Anna Bijns, Den Haag

228 appartementen in Moerwijk uit Den Haag zijn gerenoveerd met een slim gevelsysteem van Sto.

Duurzame oplossing

In totaal is er volgens Bert in deze wijk ruim 10.000 m2 van het buitengevelisolatiesysteem StoTherm Classic toegepast. “Het systeem is leverbaar met keuze uit verschillende isolatiematerialen, maar doorgaans wordt gekozen voor EPS, zoals ook hier bij de 228 portiekwoningen. De reststukken EPS nemen we overigens weer in en worden hergebruikt. Dit maakt het buitengevelisolatiesysteem tot een buitengewoon duurzame oplossing, zeker in combinatie met de minerale gevelstrips die in principe geen onderhoud vragen.” Aan de achterzijde van de woningen is het buitengevelisolatiesysteem StoTherm Classic voorzien  van een sierpleister als eindafwerking, op het eerste stramien na aan weerszijden. “Dat is vooral een economische afweging, maar zorgt eveneens voor een luxueuze uitstraling. Het mooie van dit systeem is dat je een gevel zonder sloop en overlast toekomstbestendig kunt maken, zonder verlies van kostbare binnenruimte.” In de wijk bevinden zich nog enkele blokken in oorspronkelijke staat. “Optisch een groot verschil  met de verduurzaamde woningen die allemaal schoon en fris ogen, waarbij het niet opvalt dat er een compleet nieuwe jas omheen zit”, zegt Bert. “Iedereen is maar wat trots op het eindresultaat. Het is te danken aan de  zeer prettige samenwerking in het bouwteam (HaagWonen, Era Contour, en KOW). Het gehele project was samen met Eilers Afbouw een flinke uitdaging. Een knap staaltje hogeschool buitengevelisolatie.”

Wijken leven op met Sto. Meer weten over hoogwaardige wijkrenovatie? Bezoek onze Opleven-pagina!

De oplossingen voor Anna Bijns

228 appartementen in Moerwijk uit Den Haag zijn gerenoveerd met een slim gevelsysteem van Sto.

Neem contact met ons op!

Hi! Wil je meer weten over dit project?

We zijn trots op onze projecten. En we vertellen je er graag alles over!