PROJECTEN

Pino Blanc, Groningen

In de woontoren Pino Blanc die Van Ringen Architecten ontwierp in de Nederlandse stad Groningen, zijn grote, flexibele en vooral op maat gemaakte appartementen gerealiseerd. Bijzonder aan het concept is de rasterstructuur, die de gevelstructuur naar buiten laat zien.

Project: Pino Blanc, Groningen

Applicateur

TBOR Afbouw

Foto's

Ronald Zijlstra

Plan een afspraak

Details

Opleverdatum

2014

Opgave

Nieuwbouw

Uiterlijk

Sierpleister

Nieuwbouw

Het Nederlandse architectenbureau Van Ringen Architecten ontwikkelde voor het woongebouw Pino Blanc een rasterstructuur waarmee op maat gemaakte appartementen kunnen worden gerealiseerd. Ze kunnen individueel horizontaal, verticaal, en over meerdere niveaus worden aangepast. De variaties worden gecombineerd tot eenheden van drie verdiepingen die de gevel visueel structureren. Door de nabijheid van een drukke straat zijn de appartementen op de bovenste verdiepingen op het zuiden georiënteerd en hebben ze uitzicht op het aangrenzende park. Voor de bovenste verdiepingen ontwierpen de architecten grote, loftachtige appartementen die in vele richtingen een geweldig uitzicht over de stad bieden. Omdat de bouwplaats van archeologisch belang is, mocht voor de nieuwbouw slechts 60 cm van de grond worden afgegraven. Daarom is de parkeer laag ontworpen als stabiliserend en, in het geval van een aardbeving, enigszins flexibel platform. Ondanks de scheidingswand, die vanaf de gevel te herkennen is, bereiken trappen en liften naadloos de bovenste verdiepingen. Met zijn ruige karakter, dat wordt gevormd door betonnen en stalen elementen, verwijst de gevel van Pino Blanc naar de aangrenzende kantoorgebouwen.

pino_feb2019_032
Pino Blanc, Groningen

Pino Blanc in Groningen is gerenoveerd met een slim gevelsysteem van Sto.

Het proces.

Architect Jakob van Ringen noemt deze appartementen de 'droomwoning van de koper': "Aan de basis van het ontwerp ligt de gedachte een ruimtelijk raster te maken waarin kopers zowel horizontaal als verticaal “kavel meters” konden verwerven en een toegesneden woning konden realiseren.  Het basement heeft een stoer en sterk karakter, gematerialiseerd in beton en staal. Vanwege de compositie is het woongebouw familie van de kantoortorens en draagt het de kleur wit. Gemaakt van grof stucwerk met verzachtende accenten in hout ten behoeve van het wooncomfort." Naast de appartementen is er ruimte voor kantoren  en een school. Wonen, werken en leren levert een dynamische bijdrage zoals de architect dit project gestart is.

De realisatie van Pino Blanc ging niet zonder slag of stoot. "Met de intrede van de crisis sneuvelde het plan, maar is wel de aanleiding gebleken voor het uiteindelijke concept waarbij binnen een bouwkundig frame meerdere indelingsvarianten mogelijk zijn".  De architect vervolgt: "De verschillende varianten zijn in groepen van drie etages geplaatst en is het kenmerkende gevelritme ontstaan. Aan de zuid-west zijde zijn de buitenruimtes wat nadrukkelijker uitgewerkt zodat de bewoners van de veelzijdigheid van hun appartement kunnen genieten".

pino_feb2019_040

Gemaakt van grof stucwerk met verzachtende accenten in hout ten behoeve van het wooncomfort.

Jakob van Ringen

Architect

De oplossingen voor Pino Blanc

Pino Blanc in Groningen is gerenoveerd met een slim gevelsysteem van Sto.

Neem contact met ons op!

Hi! Wil je meer weten over dit project?

We zijn trots op onze projecten. En we vertellen je er graag alles over!