PROJECTEN PROJECTONTWIKKELAARS

SCYE010 voegt nieuwe waarde toe aan Schiedam

Randsteden zoals Ridderkerk, Barendrecht en Schiedam hebben te maken met grote woningnood. Gemeenten, corporaties en beleggers zoeken naarstig naar locaties om in de snelgroeiende vraag naar woonruimte te voorzien. Commercieel vastgoedbelegger en ontwikkelaar SOM Nederland zag een mooie kans in het voormalige kantoor van milieudienst DCMR, middenin het centrum en pal naast het Centraal Station van Schiedam. Na jaren van leegstand is het verouderde jaren ’70 pand op unieke wijze getransformeerd tot een eigentijds, duurzaam én aantrekkelijk woongebouw met 236 huurappartementen voor Young Professionals: SCYE010. Belangrijk onderdeel van de upgrade zijn de nieuwe gevels. Gekozen is voor de rijk gedetailleerde minerale gevelstrips van Sto Isoned, in combinatie met geprofileerde aluminium platen, waardoor een optimum in rijkheid, kwaliteit, maat en schaal ontstaat.

AVN_Sto_Schiedam-Scye010_AVN7555_web (Custom)

Project: SCYE010, Schiedam

Opdrachtgever

SOM

Foto's

Arjan van Nieuwkoop

Plan een afspraak

Details

Opleverdatum

2021

Opgave

Transformatie

Aantal woningen

234

Uiterlijk

Sierpleister, Minerale gevelstrips

Moderne stadsappartementen in een voormalig kantoorpand

Mei architects and planners maakte het ontwerp van SCYE010 en was betrokken tot en met de omgevingsvergunning. “De belangrijkste wens van SOM Nederland was om het grote volume van 21.600 m2 BVO om te turnen tot een aantrekkelijke woonomgeving voor starters”, vertelt architect en associate partner Robert Platje. “Maar ook om een gevarieerd woonaanbod te creëren, zodat bewoners binnen het gebouw wooncarrière kunnen maken. De overmaat van het casco bood hier ruim voldoende mogelijkheden voor. We hebben prachtige penthouses ontworpen in de voormalige grote installatieruimten op het dak, evenals aantrekkelijke woon-werkruimtes en andere voorzieningen op de begane grond. Dankzij de bestaande grote verdiepingshoogte beschikken alle appartementen over een royale vrije hoogte van drie meter.”

AVN_Sto_Schiedam-Scye010_AVN7551_web (Custom)
AVN_Sto_Schiedam-Scye010_AVN7557_web (Custom)
AVN_Sto_Schiedam-Scye010_IMG_2829_web (Custom)
AVN_Sto_Schiedam-Scye010_AVN7524_web (Custom)
AVN_Sto_Schiedam-Scye010_AVN7551_web (Custom) AVN_Sto_Schiedam-Scye010_AVN7557_web (Custom) AVN_Sto_Schiedam-Scye010_IMG_2829_web (Custom) AVN_Sto_Schiedam-Scye010_AVN7524_web (Custom)
Anno 2021

De gevel is afgewerkt met diverse materialen, een pallet aan subtiele kleuren en heeft daarmee een moderne en eigentijdse uitstraling.

Ultiem voorbeeld van circulariteit

De realisatie van SCYE010 is volgens Platje hét ultieme voorbeeld van circulariteit. “De hoofddraagconstructie, vloeren, trappenhuizen verkeerden nog in uitstekende staat. Door deze materialen te behouden en hier nieuwe elementen aan toe te voegen, krijgt het gebouw hernieuwde waarde voor zijn omgeving. Bovendien blijft de CO2-impact beperkt.” De nieuwe elementen hadden met name betrekking op de gevels, vertelt hij. “Een eerste analyse van het gebouw toonde aan dat de bestaande gevels slecht geïsoleerd waren. Door de vrij hoge borstweringen stroomde bovendien weinig daglicht naar binnen en elke vorm van buitenruimte ontbrak. In de nieuwe situatie wilden we dit graag oplossen. Daarom hebben we aan de geluidsluwe zijde balkons aan de hoofddraagconstructie opgehangen. Aan de stadskant is gekozen voor grote verticale schuiframen, die voor een optimale daglichttoetreding, een maximaal contact met buiten en een spannende gevelonderbreking zorgen.”

AVN_Sto_Schiedam-Scye010_AVN7557_web (Custom)

“Door deze materialen te behouden en hier nieuwe elementen aan toe te voegen, krijgt het gebouw hernieuwde waarde voor zijn omgeving.”

Robert Platje

Projectarchitect | Mei architects and planners

Lichtgewicht gevel

In het voormalige kantoorpand waren slanke verdiepingsvloeren met voorspanwapening voorzien. “Op deze vloeren moest relatief veel gewicht worden toegevoegd, om aan de geluidseisen voor woningbouw te voldoen”, aldus Platje. “Hierdoor werd de constructie aanzienlijk zwaarder belast. Om binnen de maximale draagkracht van de bestaande fundering te blijven, was een lichtgewicht gevel noodzakelijk. Een uitdaging, omdat alle belendingen en overige panden in de formele, stedelijke omgeving van de ’s-Gravelandseweg zijn uitgevoerd in bruintinten baksteen. De welstandscommissie wilde ook graag baksteen terugzien in het gevelbeeld van SCYE010, maar dit was vanwege het gewicht onmogelijk. In plaats hiervan hebben we gericht gezocht naar een bakstenen uitstraling, met een minimaal gewicht.”

AVN_Sto_Schiedam-Scye010_AVN7579_web (Custom)

Bijzonder blokverband

Al snel kwamen Mei architects and planners uit op de minerale gevelstrips van Sto Isoned, waarmee aan alle randvoorwaarden werd voldaan. “De gevelstrips hebben de rijke kwaliteit en uitstraling van baksteen, maar zijn toch zeer licht van gewicht”, aldus Platje. “Bovendien sluiten ze uitstekend aan bij de circulair bouwen ambitie én zijn bijzondere metselwerkverbanden mogelijk. In dit project is gekozen voor een blokverband met steeds drie verticaal en drie horizontaal geplaatste stenen, waarbij een iets terug- of vooruitliggende montage voor een bijzondere geveldynamiek zorgt. De oorspronkelijke gebouwindeling met vier blokken hebben we laten terugkomen in vier aantrekkelijke kleurtinten, die de nieuwe gevels maat, schaal en een optimale woonkwaliteit geven.”

Ook een gevel ontwerpen met volledige ontwerpvrijheid?

Ontdek de Cladding Creator

De oplossingen voor SCYE010

Goede isolatie afgewerkt met minerale gevelstrips en sierpleister gaven het getransformeerde pand een nieuwe uitstraling en realiseerden verbeterde energieprestaties.

Neem contact met ons op!

Hi! Wil je meer weten over dit project?

We zijn trots op onze projecten. En we vertellen je er graag alles over!