PROJECTEN

Jan Luykenlaan, 's-Gravenhage

De Haagse wijk Moerwijk is een enerverende wijk in onze regeringsstad. Ook in dit deel van Den Haag kom je veel karakteristiek tegen in de woningbouw. Het groot onderhoud, wat o.a. moet leiden tot een opwaardering tot A-label, riep dan ook vragen op. Vooral de vraag of het karakter van de woningbouw wel behouden blijft bij deze renovatie. Tussen de zomer van 2016 en die van 2017 zijn 145 portiekwoningen getransformeerd naar bijzondere, karakteristieke appartementen.

IMG_0165_c

Project: Jan Luykenlaan, Den Haag

Opdrachtgever

Haag Wonen

Foto's

Arjan van Nieuwkoop

Plan een afspraak

Details

Opleverdatum

2014

Opgave

Renovatie

Aantal woningen

145

Uiterlijk

Minerale gevelstrips

Renovatie

Gelukkig waren deze zorgen ongegrond en is hier juist rekening mee gehouden bij het groot onderhoud. De portiekflats van Haag Wonen werden door Hemubo Bouw gerenoveerd en onder handen genomen. Om te voldoen aan 'levensduur-groot-onderhoud' is gekozen voor gevelisolatie, dat is aangebracht op de bestaande gevel. De zorg dat dan het karakter van de flats verdwijnt was ongegrond, daar de afwerking op toonaangevende plekken geheel wordt gedaan met minerale steenstrips. Voor een klein deel wordt gevelstucwerk toegepast. Bijzonder is het detail bij de raamkaders. Dit zijn karakteristieke witte, betonnen kaders, die een mooi contrast bieden met de strakke steenstripvlakken.

_M7A3876_c
_M7A3912_c
_M7A3918_c - Jan Luykenlaan
IMG_0173_c
_M7A3875_c-1
_M7A3894_c
_M7A3851_c
IMG_0143_c
_M7A3880_c
_M7A3858_c
IMG_0143_c (Large)
_M7A3876_c _M7A3912_c _M7A3918_c - Jan Luykenlaan IMG_0173_c _M7A3875_c-1 _M7A3894_c _M7A3851_c IMG_0143_c _M7A3880_c _M7A3858_c IMG_0143_c (Large)
Duurzame toepassingen

De originele bouw bevatte veel hout. Met name de verouderde kozijnen waren er slecht aan toe. Zoveel mogelijk (nog te redden) kozijnen werden gerestaureerd, anderen werden vervangen door kunststof. De ruiten zijn vervangen door dubbel glas met ventilatieroosters. De gevel is ingepakt met 11 centimeter gevelisolatie, met behoud van de betonnen gevelkaders en de kernmerkende geprofileerde daklijsten.

Niet alleen is bouwfysische duurzaamheid een speerpunt van de renovatie. Ook de sociale duurzaamheid van de omgeving is duidelijk aan de orde gekomen, wanneer de portiekflats werden gerenoveerd. De postkasten zijn vernieuwd, er is nieuwe verlichting aangebracht en daarnaast is er een intercomsysteem geïntegreerd, zodat men weet wie er voor de (nieuwe) deur staat.

Steenstrips voor het behoud van gevelkarakter

Je zou kunnen zeggen dat steenstrips de bakstenen van de toekomst zijn. Ze zijn dun, licht, duurzaam èn als je het niet weet, zie je nagenoeg geen verschil met echte bakstenen. Daarnaast zijn de onderhoudskosten laag. Bij de Sto-Steenstrips wordt gebruik gemaakt van lijmmortel die als voeg dient en geen witte kalkuitslag kent. De bekleding heeft er ook voor gezorgd dat het karakter van het gebouw is gebleven zoals het was.

Sto-Steenstrips verouderen op dezelfde wijze als traditioneel metselwerk. Echter, de nadelen zijn uitgezonderd. Door de flexibiliteit van de steenstrips en de spanningsverdelende mortelweefsellaag, worden spanningen in de ondergrond goed opgevangen. Hierdoor zijn alleen nog bouwkundige dilataties nodig en kan het zeer kostbare onderhoud aan dilatatievoegen niet meer noodzakelijk.

De oplossingen voor de Jan Luykenlaan

De Jan Luykenlaan in 's-Gravenhage is gerenoveerd met een slim gevelsysteem van Sto op prefab gevelelementen.

Neem contact met ons op!

Hi! Wil je meer weten over dit project?

We zijn trots op onze projecten. En we vertellen je er graag alles over!