PROJECTEN

Grootschalige nieuwbouw Mariskwartier in Vlaardingen

Aan de rand van de binnenstad van Vlaardingen is het grootschalige nieuwbouwproject Mariskwartier gerealiseerd. In de karakteristieke wijk uit de jaren vijftig en zestig zijn een groot aantal naoorlogse woningen gesloopt. De wijk vroeg op verschillende vlakken om verbeteringen. Met Mariskwartier is Vlaardingen een mooie, toekomstbestendige buurt in het centrum rijker. Een opmerkelijk project, waarbij veel aandacht is geweest voor de historie van de plek, groen en het tegengaan van wateroverlast het realiseren van een  zogenaamd blauw dak. Daarnaast zijn er nog meer oplossingen genomen in het klimaatbestendig maken van de stad.

_AVN0842_web

Project: Mariskwartier, Vlaardingen

Applicateur

WEBO

Architect

Groosman

Foto's

Arjan van Nieuwkoop

Plan een afspraak

Details

Opleverdatum

2018

Opgave

Nieuwbouw

Aantal woningen

71

Uiterlijk

Minerale gevelstrips

Arij Pleijsiertoren als hoogtepunt

Een 45 meter hoge toren (14 verdiepingen) met 71 appartementen en een commerciële ruimte is de eyecatcher van het totale project. De toren heeft de naam Arij Pleijsiertoren gekregen, vernoemd naar de gelijknamige schilder. De schilder, bekend van romantische zee- en riviergezichten, is geboren op de plek waar nu de toren is gebouwd.

IMG_2053_web
IMG_2059_web
_AVN0855_web
IMG_2053_web IMG_2059_web _AVN0855_web
Hoogbouw

De appartementen zijn gebouwd in de stijl van de omliggende wijk.

Heb jij een project dat binnenstedelijk gebouwd moet worden?

Ontdek de voordelen van prefab bouwen

Circulaire knipoog naar het verleden

In het Mariskwartier heerst een sfeer die duidelijk verwijst naar vroeger. In het ontwerp is er veel aandacht geweest voor het hergebruiken van materialen en de historie van de plek, zodat Mariskwartier goed aansloot op de bestaande bebouwing in de aangrenzende gebieden. Zo werd de gevel van het oude badhuis dat er vroeger stond behouden en krijgt het een mooie, nieuwe plek (tussen het lagere appartementencomplex en de hoge woontoren). De eengezinswoningen hebben accenten van de jaren dertig-bouw en de appartementen worden gekenmerkt door baksteenverbanden, zoals die elders in de wijk te zien zijn, met karakteristieke goten en grote serres op de hoeken. Door het binnenstedelijke ligging was traditioneel metselwerk een onmogelijke opgave, dus werd er gekozen voor een prefab gevel, afgewerkt met gevelstrips om toch het uiterlijk te realiseren dat men voor ogen had.

De oplossingen voor Mariskwartier

In hoog tempo kon het gebouw worden gerealiseerd dankzij de prefab gevels voorzien van minerale gevelstrips. 

Neem contact met ons op!

Hi! Wil je meer weten over dit project?

We zijn trots op onze projecten. En we vertellen je er graag alles over!